Vuosi 2020 on hurja.

Minneapolisin tapahtumat ja tukimielenosoitukset ulkonaliikkumiskieltoineen sekä koko valtava keskustelu rakenteellisesta rasismista etenkin Yhdysvalloissa on nostanut esiin myös sen, kuinka tämä on kaikkien taistelu kaikkialla, myös Suomessa. Silti tuntuu, ettei oikein tiedä, että mitä hyödyllistä voisi tehdä, kun esimerkiksi lahjoittaa järjestöille. Ainakin voi ottaa asioista selvää, kuunnella ja jakaa niiden kokemuksia, jotka tietävät, miltä jokapäiväinen rasismi tuntuu.

”I understand that I will never understand.”

Ei-rasisti ja antirasisti ovat eri asia. Antirasismi on aktiivista toimintaa, ei-rasisti on se, mitä olen nyt. En ole ajatellut asiaa aikasemmin, koska valkoinen kupla on suojannut ja sokaissut monelta asialta. Tuntuu epämukavalta tajuta, kuinka oman elämän lukemattomia, ”ilmaiseksi” saatuja etuoikeuksia ja helppouksia pitää itsestäänselvyytenä, eikä koskaan ei ole joutunut pelkäämään oman ihonvärinsä takia.  Elämien erilaisuus unohtuu, koska aina ei näe itseään pidemmälle.

 

Olen löytänyt somesta useita kirjavinkkejä, joita lisäsin tämän postauksen loppuun. Osa aihetta käsittelevistä kirjoista oli jo myyty loppuun esim. Adlibriksestä. Jengi on hereillä. Omasta hyllystäni löytyy koskemattomana Angie Thomasin The Hate U Give (2017), josta voi aloittaa. Olen lukenut paljon feminististä kirjoja, mutta monet niistä ovat kuitenkin valkoisen naisen kokemuksia. Yksi harvoista lukemistani POC-kirjailijoiden teoksista on Koko Hubaran esseekokoelmaa Ruskeat tytöt (2019). Suosittelen myös perehtymistä Ruskeat tytöt -mediaan. Median kannattajajäseneksi on mahdollista liittyä yksityishenkilönä 50 eurolla vuosi. Viime vuonna luin Baratunde Thurstonin satiirisen oppaan How to Be Black (2012), jota voin myös suositella.

Ava DuVernayn 13th on erinomainen dokumentti, jossa käsitellään Amerikan rasistista historiaa ja sen ilmentymistä rikoksista tuomitsemissa. Katso lisätietoa dokkarista 13th. 

Jos lisätietoa todella janoaa, antirasismin perusteita voi jopa opiskella avoimen yliopiston kurssina. Kurssi perehdyttää opiskelijat rasismiin, rodullistamiseen ja antirasismiin yhteiskuntatieteiden näkökulmasta: UEF: Antirasismin perusteet, 5 op, 2020

Lisäksi Kiia Beilinson ja Miia Laine ovat koostaneet antirasistisen toiminnan tueksi aineistoluettelon Google Docsiin: Tutustu Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi -dokumenttiin.

 

Kirjavinkit

Robin DiAngelo: What Does It Mean to Be White?
Ibrahim X. Kendi
: How To Be Antiracist
Ijeoma Oluo: So You Want To Talk About Race?
Layla SaadMe and White Supremacy