Tämä oli kolmas kertani CMAD-tapahtumassa, joka paisuu vuosi vuodelta isommaksi. CMAD tulee sanoista Community Manager Appreciation Day, eli yhteisömanagereiden arvostuspäivä. Sitä vietetään tammikuun viimeisenä maanantaina. Suomessa päivää vietetään isosti ja kaiken takana (tiiminsä ja vapaaehtoisten avustuksella) on sosiaalisen median asiantuntija Johanna Janhonen. Tänä vuonna CMAD:issa mukana oli runsaasti ensikertalaisia ja päivää vietettiin Viking Grace -aluksella.

Ohjelma oli mielestäni onnistuneesti koottu, sillä kaikki puhujat tarjosivat runsain mitoin konkretiaa ja edustivat keskenään erilaisia tahoja (mm. OAJ, Verohallinto, Kuulu, VMP ja DNA).  Kollegani mielestä ohjelma oli pirstaleinen, mutta itse tykkäsin kokonaisuudesta. Puheenvuorot olivat muutamaa lukuun ottamatta minuutilleen vartin mittaisia. Seminaarin ohjelma oli laadittu tuttuun tapaan palautteen perusteella, ja yhteisömanagerit olivat toivoneet puheenvuoroja mm. analytiikasta ja tekoälystä (erityisesti chatboteista).

Tässä joitain muistiinpanoja puheenvuoroista vähän sieltä sun täältä.

Some on mainetyötä & sisältöjä in-housena

”Kuka on nähnyt meitä somessa? Kuka on meidän asiakas?”, kysyy Verohallinnon Nanna Jussila ja tuulettaa kun kaikki viittaavat. Mahtavaa somea tehnyt Verohallinto teki viime vuonna useita lentämään lähteneitä sisältöjä (esim. Banksy-hassuttelu ja ASMR-videot).

”Paskasta ei saa konvehtia”, muistuttaa Jussila. Eli ei kannata laittaa fyrkkaa siihen, mikä ei ole aidosti hyvää.

Verohallinnon Instagramin seuraajamäärä kasvoi viime vuonna 390%. Somehassuttelu on Jussilan mukaan ennen kaikkea mainetyötä, sillä Verohallinto ei pärjää pelkällä tiedottamisella. Btw, Verohallinto tekee sisällöt in-housena. In-housena tehty some tuntuu muuten olevan jonkinlainen nouseva trendi.

Jussila kannusti kertomaan onnistumisista ja tekemään ne näkyväksi. Eikä pelkästään johdon vakuuttamiseksi vaan myös oman hyvän fiiliksen lisäämiseksi.

Puhujien joukossa oli monta muuta huumorintajuista markkinoinnin ammattilaista.

Kuvassa Kuulun luova johtaja Ville Pohjonen. Hänen esityksessään oli 64 slaidia, vaikka aikaa ole käytettäväksi vain 15 minuuttia. 

Somemanagereille vinkkejä & muistutuksia:

  • Tarinallisuus jatkaa trendinä
  • Lyhyet animaatiot / cinemagraafit
  • Makua ja tunnetta someen
  • Paina recciä mahdollisimman usein: Tee videoita, videoita, videoita. Sekoita niihin erilaisia elementtejä.
  • Sidosryhmät mukaan kaikkiin vaiheisiin
  • Jos harkitset chättibottia, harkitse tarkkaan
  • Lisää yhteenkuuluvuuden kokemusta
  • Keskittymiskyky todella on 8 sekuntia
  • Tunne toimialan syklit
  • Podcastit!
  • Valitse sopivat mittarit. esim. postausten määrä ja engagement, bounce rate
  • Kannattaa tutustua TikTokiin
  • Älä aliarvioi WhatsAppia
  • Häiritötilanteissa ota yhteyttä: Someturva.fi

Välineitä somen tekoon

Puheenvuoroissa mainittiin seuraavia välineitä, joilla tehdään sisältöjä. Livekuvittaja Linda Saukko-Raita käyttää iPad Prota, Apple Penciliä ja Adobe Illustrator Draw:ta. Kuulun luova johtaja Ville Pohjonen editoi kännykkävideoita Adobe Premier Clipillä.

Sitoutunut yhteisö on tarkka, case: Novita

Yksi mielenkiintoisimmista puhujista oli Novitan brändipäällikkö ja Novita-lehden päätoimittaja Erika Appelström. Appelström kuvaili Novitan rekisteröitynyttä yhteisöä (100 000 jäsentä) yrityksen kivijalaksi. Yhteisöön kuuluvat pitävät esimerkiksi neulontablogeja ja jakavat ahkerasti kokemuksiaan somessa.

Eräs puhuja sanoi, että kukaan ei käy brändien sivulla, mutta Novitalla ei niin voi sanoa. Viime vuonna www.novitaknits.fi sivulatauksia kertyi yli 13 miljoonaa.

Novitan hurmaava (japanilaisia myös kiinnostanut) Moomin x Novita Bookazine ei ollut pelkästään menestys, sillä tarvittavia lankoja ei saanutkaan kaupasta ja ohjeet olivat osan pettymykseksi vain suomeksi. Novitan sitoutunut yhteisö on etu, mutta tuo myös vastuuta kehittää toimintaa jatkuvasti.  Ensimmäisestä Moomin-bookazinesta on tulossa ruotsinnos ja uudet muumiaiheiset bookazinet ovat tekeillä.

Keskisormea esiintyjälle?
Erikoisin sattumus oli se, kun yhdelle puhujista näytettiin keskisormea, sillä hän teki vanhanaikaisia, stereotyyppisiä huomioita sukupuolten ominaisuuksista. Tässä maailman ajassa moinen puhe voi herättää voimakkaita mielipiteitä, mutta keskisormen näyttäminen oli silti aika yllättävä juttu.

Tärkein oppi
Ammattilainen ei pihtaa tietojaan. Tämän näkemyksen mainitsi Ylen Sanna Jussila. Tviittasin asiasta ja tviitti on kerännyt yli 50 tykkäystä, joten kannatusta ajatukselle löytyy viestintä- ja yhteisömanageripiireistä.