Isosiskoni häistä on nyt kulunut melkein kolme vuotta, joten olen valmis palaamaan yhteen jännittävimmistä asioista, mitä olen ikinä tehnyt. Pidin niissä ihanissa häissä puheen ystävien, sukulaisten ja tuttavien edessä. Se oli ensimmäinen koskaan häissä pitämäni puhe.

Vasta noin viikkoa ennen hääpäivää tajusin, että minun kuuluu pitää puhe, koska on vain yksi sisko ja hän on minulle hyvin rakas. Puhe syntyi tiukan deadlinen takia parissa päivässä. Puheen kirjoittaminen oli helpoin osuus. En tykkää esiintymisestä omana itsenäni tai huomion keskipisteenä olemisesta. Jännitän molempia. Esiintyminen esimerkiksi työroolissa on paljon helpompaa.

Jännitin puheen pitämistä niin paljon, että vasta sen pitämisen jälkeen rentouduin, nautin hääpäivästä sekä hoidin kaason tehtäviä ilman muistikatkoksia ja hätäilyä. Luin netistä vinkkejä puheen kirjoittamiseen, mutta en muista niistä olleen mitään apua, sillä ne koskivat lähinnä puheen rakennetta ja etikettiä.

Luin kirjoittamani, noin yhden liuskan mittaisen puheen häiden aattona hiljaa ystävistä ja kaasoista koostuneessa pienessä tuoliringissä. Aloin lukiessani itkeä ja samalla mietin, että seuraavana päivänä tulen itkemään yli sadan ihmisen edessä. Ajatus ahdisti todella paljon. Nukuin kyllä häiden aaton yönä, mutta varmaan on helppo arvata, mikä oli hääpäivän aamun ensimmäinen ajatus.

Tässä ovat omat vinkkini, jotka opin puheen kirjoittamisesta ja pitämisestä:

  1. On ihan ok itkeä puheen aikana. Anna itkun tulla, pyyhi kyyneleet varovasti,  jos tarvitsee. Jatka vaikka ääni väristen, ns. power through. Tilanne ei ole vieraille kiusallinen, vaan aito ja he ovat puhujan puolella.

2.Jos kaikki vieraat eivät tunne sinua entuudestaan, on hyvä esittäytyä hääparin kautta ennen puhetta tai puheen aikana.

3. Viestinnän ihmisenä kehotan valitsemaan ”ydinviestin”, joka tulee puheessa ilmi. Minun ydinviestini oli se, että isosiskoni aviomies on meille rakas perheenjäsen. Puhe oli osoitettu siskoni miehelle, vaikka huomio tietenkin hääparin.

4. Jos se tuntuu luontevalta, kirjoita mukaan pari vitsiä.  Koita löytää jotain hauskaa, minkä pari on kokenut, mutta vältä inside-läppää, ellei hääseurue ole toisilleen läpikotaisin tuttu. Vitsit vyön alle on ehdottomasti kielletty. Kyseessä on toast, ei roast. Mielestäni esimerkiksi exiin ja seksiin liittyvät jutut ovat  kiusallisia ja lähinnä mauttomia. Ellei toinen hääparista nyt ole vaikka sitten Lothar. Sitähän on mahdotonta sanoa, onko se mitä itse pidät hauskana muiden mielestä hauskaa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ja kirjoittamaan jotain leikkimielistä jo puheen alkuun. Muistan vieläkin miten saakelin hyvältä tuntui, kun koko sali remahti nauramaan puheeni alusssa. Aivan kuten toivoin. Mietin, että stand up -komiikan tekemisen taika on varmaan juuri siinä. Yleisön nauru rentoutti oloani ja puhetta oli helpompi jatkaa

5. Varaa lasi vettä jonnekin lähettyville. Jos et tarvitse sitä puheen aikana, saatat tarvita sitä puheen jälkeen. Myös nenäliinoja on hyvä olla lähettyvillä.

6. Jos pidät puhetta paperista, koita nostaa katse yleisöön edes hetkiksi. Se luo yhteyden. Jos puhut hääparille, luo myös heihin katseita. Jos et pysty katsomaan silmiin, katso silmien väliin. Vaikutelma on sama.

7. Harjoittele puhetta ennakkoon. Lue se ääneen, nauhoita se puhelimella. Lue se vaikka kaverille. Muokkaa rohkeasti, mikäli tulet toisiin ajatuksiin.

8. Mikäli puhe on kirjoitettu paperille, säästä se ja anna se hääparille.

9. Mikäli epäilet, että saatat jäätyä tai et pysty liikutukseltasi puhetta pitämään, varmista backup. Pyydä lähipiiristäsi joku, joka voi tarvittaessa pitää puheen kokonaan tai lukea sen loppuun. On tärkeintä, että hääpari saa kuulla ajatuksella kirjoitetun puheen tärkeänä päivänään.

10. Muista ottaa puhe mukaan juhlapaikalle. Ota siitä varmuuden vuoksi myös kopio, jonka saat käsiisi nopeasti, jos alkuperäinen katoaa tai vaikka tuhoutuu.

Kuva: Astrid Mannerkoski


Oliko tästä hyötyä? Jätä sydän!