Aamusivut ja kirjoittaminen

Kuvassa oikealla näkyy mun aamusivukirja. Kovakantinen muistikirja on ehkä turhan fancy siihen nähden, että tämä aamusivuharrastus kestää pidempäänkin. Seuraavaksi voisin hankkia vaikka pari riisiä tulostuspaperia. Aamusivut-metodi on Julia Cameronin. Idea lyhyesti: kirjoita joka aamu heti herättyäsi kolme sivua ajatuksenvirtaa. Tein tätä kaksi viikkoa, pidin reilun viikon tauon ja nyt jatkan taas. Kolmen, noin A4-kokoisen sivun tuottaminen on vielä melko työlästä ja vie aikaa 15-30 minuuttia. Jos aamut ovat jo ennestään kiireisiä ja tiukasti aikataulutettuja, voi olla haastavaa löytää tälle tilaa. Aamusivujen idea rapautuu heti, jos vaikka nukkuu pommiin ja sivut jäävät kokonaan kirjoittamatta.

Kokeilin aamusivujen tapaista tajunnanvirtakirjoittamista ensimmäisen kerran yliopistolla luovan kirjoittamisen kurssilla. Se oli viimeisiä kursseja joita kävin ennen siirtymistä täyspäiväiseen graduun tekoon.  Tuolla kurssilla aamusivujen avulla tuli päästä ”kirjoittavaan” tilaan, eli saada ns. hanat auki. Tuo kurssi oli yksi yliopiston parhaista, kun pienryhmässä kirjoitimme runoja, loimme tekstin avulla nopeita ja hitaita kohtauksia ja kokeilimme eri tyylikeinoja kuten hyperbolaa. Saatoimme myös tarttua lähimpään kirjaan ja aloittaa kirjoittamisen sen viimeisestä lauseesta. Ryhmäläiset saivat myös halutessaan lukea tekstejään ääneen. Tuo kurssi oli taivas ja olen sen jälkeen monasti tutkinut vaihtoehtoja harjoittaa kirjoitustaitoja. Kesällä ajattelin käydä tämän Miki Liukkosen vetämän verkkokurssin.

Aamusivujen luvataan jossain yhteyksissä muuttavan koko elämän. Huomaan jo nyt niiden hienoisen vaikutuksen, kun olen aamulla purkanut kaikki mahdolliset stressin ja ahdistuksen aiheuttajat mielestäni pois. Olen suosinut kirjoittamista sängyssä mahallaan, mutta toisinaan myös keittänyt kupin kahvia ja siirtynyt ruokapöydän ääreen kirjoittamaan.

16:8 dieetti

Nyt on noin reilun viikon mittainen kokemus 16:8-dieetistä. Eli 8 tunnin aikaikkunassa syödään kaikki päivän ateriat ja loput vuorokaudesta ollaan paastolla. Täytyy vain huolehtia, että ruoka on ravitsevaa ja sitä on riittävästi. Väkisinkin jää aterioita välistä tai niiden koko pienenee, kun aika on niin vähän. Lueskelen erilaisia kokemuksia ja etsin vielä aikaikkunaani. En kuitenkaan suosittele tätä kenellekään, koska dieetin turvallisuus ja terveellisyys ei ole kirjoitettu kiveen, enkä voi taata, että tätä kannattaa edes kokeilla.

Aloitettiin neljän ystävän porukassa tämä kokeilu ja nyt seuraan on liittynyt viideskin ystävä. Ollaan vaihdettu ajatuksia ja tuntemuksia. Yhdessä ollaan pudotettu jo useampi kilo ja dieetti on sujunut yllättävän vaivattomasti. Katsotaan, kauanko jatketaan.

Jeff Ross roasts criminals: Live from Brazos County Jail (2015)

”Wait, are you guys laughing extra loud because somebody’s trying to build a tunnel right now?”

Koomikko Jeff Ross roastaa Comedy Centralin standup-pläjäyksessä vankeja teksasilaisessa vankilassa. Hän esiintyy spesiaalisissa myös naisille. Ross haluaa selvittää, osaavatko vangit nauraa omalle tilanteelleen. Pilkan kohteeksi joutuvat etenkin neonatsit, jotka saavat koko shown ajan kylmää kyytiä ja historian oppeja juutalaiselta Rossilta. Roast Master Generalilta löytyy myös syvää empaattisuutta vankeja ja näiden elämää kohtaan. Rossin rohkeus yllättää, ja tämä kannattaa katsoa. Kuten Rosskin sen ilmaisee, olemme kaikki vain tavallisia ihmisiä.

Suomi-ASMR

Tajusin vasta nyt, että monet suomalaiset tekevät ASMR-videoita. Olen Sita Salmisen lisäksi löytänyt esimerkiksi Assi ASMR -videot sekä Kani ASMR -videot.

Käytän videoita relaamiseen ja välillä tulee sellainen pakottava tunne katsoa niitä. Tykkään eniten roleplay-videoista, jossa ollaan esim. kampaajalla tai meikattava. Tässä yksi kiva meikkivideo Assilta:

Meikkaamisen ilot – hyvästi taikinanaama

Sitähän luulisi, että kehittyisi hyväksi jossain, mitä tekee ainakin 10 minuuttia joka päivä? Musta tuntuu, että mä en ole missään vaiheessa oppinut meikkaamaan, vaikka olen tehnyt sitä jo pari vuosikymmentä päivittäin. Koronatilanteen takia on ollut aikaa ja kiinnostusta katsoa sekä lukea meikkitutoriaaleja. Olen joitakin vuosia sitten aloittanut vaiheittaisen siirtymisen luonnonkosmetiikkaan ja ainoa synteettinen meikki jota käytän, on ripsiväri. En ole löytänyt täydellistä korvaajaa Benefitin Better than Sex -kulttimaskaralle, jota tilaan ulkomailta.

Olen nyt ihan tässä muutamien viikkojen aikana löytänyt tuotteita ja tekniikoita, joita varmaan tule käyttämään pitkän aikaa. Ehkä seuraavat pari vuosikymmentä? Olen vihdoin alkanut löytää oikeat paikat kasvoilta korostukselle ja varjostukselle. Se on jännä, miten strategisesti oikein sijoitetulla värillä kasvoihin saa muotoa. Taikinanaamaani tulee terävyyttä ja kulmia.

*Tuotenimet toimivat myös linkkeinä, joten jos kiinnostut ja ostat, saan myynnistä pienen osuuden. Suurimmalle osalle nämä ovat varmaan ihan arkipäiväisiä juttuja, mutta olen tajunnut niiden hienouden vasta nyt.

TOP-3 + 1

 1. Vaalea silmän alarajaus
  Varsinkin jos silmät ovat aamuisin vähän punoittavat, tämä on ihan must-tuote. Vaalea (ei valkoinen) silmän alarajaus saa ilmeen kirkastumaan heti ja on silti aika huomaamaton. Käytän Kjaer Weisin täydellisen sävyistä ja hyvin pysyvää silmänrajauskynää sävyssä *Bright.
 2. Varjostus otsalla
  Tämä on ehdottomasti helpoin osa contour-meikkiä, tehdä otsan yläosaan sekä sivuille varjostusraja niin, että kasvojen ovaali muoto korostuu. Mulla on kalpeanvalkoinen iho ja sille sopii täydellisesti Bybin *Beauty Babe Balm Bronze Hightlight -korostustuote, jota ei voi vahingossakaan levittää liikaa.  Tästä tulee ihana hehku ja kasvot näyttävät eloisammilta.
 3. Korostus nenänpäässä ja leuassa
  Tällä hetkellä yksi suosikkikorostustuotteista on  Kjaer Weisin. Jo pelkästään merkin punaiset suojapakkaukset ja painavat metallirasiat saavat tuntemaan, että käsissä on todellista luksusta. Käytän esim. nenänpäähän ja leukaan upeaa kuultoa tuovaa *Radiance Highlighter -kuultotuotetta, joka on koostaan huolimatta riittoisa ja sopii arkikäyttöön.
 4. + ekstravinkki
  Huulipuna, poskipuna ja luomiväri samasta puikosta! Toimii mun sinisissä silmissä etenkin persikkaisissa sävyissä. Monet huulipunasävyt sopivat erinomaisesti poskipuniksi, ja tätä all-in-one-kikkaa käytävän välillä kun oikein laiskottaa.

Last Week Tonight with John Oliver

Rakastan John Oliveria ja tätä showta, jonka katsomisen aloitin tällä viikolla. Ajankohtaisia uutisia kommentoivaa satiirista ja nokkelaa Last Week Tonight with John Oliver -sarjaa (HBO) on tehty vuodesta 2014, joten näin jälkikäteen katsoessa tulee hyvä kertaus siitä, mitä kaikkea maailmassa on tapahtunut. En tiennyt, että kotimainen suosikkiohjelmani Ylellä vuosina 2014-17 esitetty Noin viikon uutiset – otti vaikutteensa näin tarkkaan toisesta ohjelmasta.

Kolme kirjaa juuri nyt: Kirsti, Juudas ja miesten maailma

*Affiliate-linkki

Viime aikoina kirjoihin keskittyminen on ollut haastavaa ja etenen pikku hiljaa. Viime vuonna luin ja kuuntelin yhteensä 64 kirjaa, että ehkä tämä on joku darra siitä.

Kuuntelen tällä hetkellä hyvin tuoreita kirjoja. Päivisin kuulokkeista tulee kansallisaarre Kirsti Paakkasen elämäkerta, toimittaja Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama teos *Suurin niistä on rakkaus (2020), luen iltaisin Amos Ozin kirjaa *Juudas (2018) sekä toisinaan puhelimen ruudulta (sinistä valoa blokkaavat lasit päässä tietty) miehille tehdystä maailmasta kertovaa Caroline Criado-Perezin tietokirjaa *Näkymättömät naiset, joka näyttää hämmästyttäviä juttuja, jotka on tehyt mielessä vain mies.