Kisaaminen BJJ:ssä oli pikkuruinen osa tämän kevään brassihommia, mutta se oli merkittävä palanen.  Siksi valitsin tuon kuvan kevään joukkuekisoista. Olo oli aika euforinen ja vähän epäuskoinen.

Kisoissa käymiseen liittyy järkälemäisiä tunteita. Joka kerta. Ainakin mulla. Niitä on vain pakko käsitellä ja se on tosi työlästä ja kuluttavaa. Sitä huomaa valmistautuessa esimerkiksi etsivänsä oikoteitä ja neuvottelevansa itsensä kanssa. Vihaan ja rakastan kisaamista. Se oikeasti yököttää mua, mutta samalla vetää ihan hulluna puoleensa.

Kaikista suurin ilo oli osallistua tänä keväänä SM-joukkuekisaan. Yhdet joukkuekisat peruuntuivat koronan takia ja toisissa en saanut matsia. Näissä kolmansissa tuli mitali. Toivottavasti tulee vielä neljäskin kerta. BJJ:ssä ollaan lopulta joukkuekisoissakin yksin matolla, mutta keitä löytyy ihan siitä maton reunalta ja katsomosta, niin sillä on valtava merkitys.

Lajille tyypillinen, vahva yhteisöllisyys korostui joukkueskaboissa entisestään, kun oman joukkueen BJJ-kamut kannustivat ja elivät hetkessä aivan tuomaripöydän vieressä.  Seurani Buli Jiu-Jitsu on fiilistellyt kevään kisoissa täysillä, ja tukea niissä saa jokainen, joka sitä haluaa. Voittoja juhlitaan, matseja analysoidaan, suunnitelmia hiotaan ja tappioita käsitellään. Kaikki tietävät, että ei välttämättä ole helpointa lähteä ekaa, tokaa tai vaikka 10:ttä kertaa kisaamaan. Kukaan ei jää fiilistensä kanssa yksin, olivatpa ne mitä tahansa. Kisoissa oppii samalla elämästä ja itsestään, kun pistää itsensä yhdenlaisen kovan paikan eteen. Toivottavasti muuten Bulin uusista mimmeistä (joita on tullut ihanan paljon mukaan!) moni haluaa kokeilla kisaamista.

Tänä keväänä treenaaminen on ollut suhteellisen säännöllistä, vaikka tietty duunit, muutto ja sairastumiset ovat vähän harrastamista ärsyttävästi keskeyttäneet.

Musta treenit tuntuvat aina erilaisilta keskenään. Etenkin fiilispuolella. Itsellä tuntemuksiin vaikuttaa eniten se, mitä saa kulloisessakin treenissä itsestään irti. Joskus kokee ristiriitaa sen kanssa, mikä on fiilis ja miten treenit menivät. Huonon työpäivän jälkeen voi olla erinomainen treeni ja toisinpäin. Se mitä saa itsestään lopulta irti  on usein riippuvainen perusasioista, kuten unesta ja ravinnosta, mutta ennen kaikkea siitä fiiliksestä. Onko halua ja energiaa oppia? Huonosti menneet treenitkin ovat silti aina parempia, kuin ei treenejä ollenkaan.

Tänä keväänä olen harjoitellut  valmentajien avustuksella peliini sopivia guardeja ja swiippejä. Lisäksi pystyny sparrierän jälkeen nyt pikkasen arvioimaan, mitä olisin voinut tehdä paremmin. Silmät alkavat avautua uusille mahdollisuuksille. Jatkossa pyrin kehittämään sparrista lopetushakuisempaa ja mukautumaan paremmin tilanteisiin, esimerkiksi juuri guardien ja swiippien näkökulmasta. Välillä sitä vaan tulee putkinäkö, ja jankkaa samaa, samaa, samaa.  Enkä muuten enää ikinä syö Putte’sin pizzaa tuntia ennen treenejä. Knee-on-belly tuntui sparrissa aika kuvottavalta.

Kesäloman ja Urhea-hallin kesäaikataulun takia tulee vähän pidempiä taukoja lajista, mutta täytyy omatoimisesti treenailla ja pitää kuntoa yllä. Rasitustasoltaan on vaikeaa löytää mitään yhtä hardcorea kuin paini. Torstaisin alan käydä Motivuksella, jossa tehdään BJJ:tä tukevaa ryhmätreeniä.  En ole käynyt kuntosalilla oikeasti vuosiin, joten tämä tulee tarpeeseen muunkin kuin BJJ:n kannalta. Ehkä en siis syksyksi haali tapani mukaan uutta harrastusta tämän lisäksi.

Elokuuhan tulee nopeammin kuin kukaan edes huomaa, joten kai sitä voi hetkeksi pysähtyä fiilistelemään kevään lukuisia iloisia ja onnellisia hetkiä ja arvostaa tätä kaikkea, mitä ja keitä tämä harrastus on tuonut elämään.

Kiitos Buli Jiu-Jitsun Jyrille, Jonille, Johanille, Miialle, Saaralle, Jonakselle, Santulle, Ollille ja kaikille muille, jotta ovat sydämellään mukana varmistamassa, että seuran jäsenillä olisi asiat lajin parissa mahdollisimman hyvin ja jotka omalta osaltaan tekevät mahdolliseksi yksilöiden sekä seuran kehittymisen. Nähdään taas pian.
Pus ja oss!
____________________________________________________________________

Olen kirjoittanut kesästä 2021 alkaen BJJ-aiheisia postauksia yhdessä jujutsu-yhteisö Buli Jiu-Jitsun kanssa, jossa treenaan. Buli Jiu-Jitsu on vuonna 2021 toimintansa aloittanut, kasvava kamppailuseura ja BJJ-yhteisö, jossa on ennen kaikkea kiva treenata. Treenit pidetään modernissa Urhea-hallissa Vallilassa, Helsingissä. Jos sinua kiinnostaa BJJ meidän seurassa, helpoiten pääset mukaan tulemalla Bulin ainutlaatuiselle ”peruskurssille”, eli On Rampille, joita on ympäri vuoden. Jos laji on tuttu, esimerkiksi sunnuntaisille open mateille tai naisten keskiviikkotreenihin voi tulla viikottain mukaan superedullisella kannattajajäsenyydellä. Muitakin jäsenyysvaihtoehtoja on, tutustu alla.

Lisätietoa Bulista >>