Etenkin ne virheettömät puhtaat vihellykset saivat yleisön villiintymään.

Virheetön olisi ehkä muutenkin paras sana kuvaamaan Laura Pergolizzin eli LP:n keikkaa Tallinnan Saku Suurhall – areenalla 22. syyskuuta 2022. Laulu ja soitto oli lähes kaksituntisen keikan ajan täydellisen puhdasta, mutta ei kuitenkaan ns. akateemista tai bändikoulupieteetillä soitetun kuuloista metronomirockia vaan pikemminkin superammattilaisten intohimoinen ja sielukas taidonnäyte. Vaikka pienikokoisen newyorkilaismuusikon massiivinen ääni tuntui purskahtelevan ulos, se oli jatkuvasti kontrolloitu. Hänen oppineisuutensa sen käytössä kuulee. Suurta oli myös bändi. Noin 10 000 ihmistä vetävä Saku-halli tuntui liian pieneltä muusikoille, jotka olisivat voineet karismallaan, soundillaan ja upeilla tulkinnoillaan täyttää moninkertaisen kapasiteetin stadionin.

LP:n kiertueen pituus ei näkynyt muusikoissa, jotka näyttivät nauttivan jokaisesta hetkestä. Erityisesti kitarasti Alex Feder kestohymyineen oli hurmaava.

Omat suosikit olivat mahtipontiset Tightrope ja No Witness, eeppisiin mittasuhteisiin kasvanut Muddy Waters sekä folk-henkiseksi yhteislaulusessioksi kehittynyt One Last Time, joka sai lopulta artistin kyyneliin.

LP piti välispiikit lyhyinä. Mieleen jäi Churches-kappaleen omistaminen Masha Aminille sekä ukranalaisten katsojien erityinen huomioiminen. LP:n erinomaisen Live in Moscow -bootlegin (2020) perusteella voi olettaa, että Venäjä on artistille erityinen paikka – tai ainakin oli ennen hyökkäyssotaa. Se tekee ukrainalaisten huomioimisesta vielä koskettavampaa. LP kannusti yleisöä valaisemaan hallin puhelimillaan ja innostui fiilistelemään erään katsojan vanhan koulukunnan valaisuvälinettä; sytkäriä.

Välillä LP soitti huuliharppua, välillä vihelteli käsittämättömän puhtaasti tai nappasi tamburiinin. Feder pieksi kitaraansa kuin transsissa.

Keikan aikana ei nähty näyttäviä kledjuja tai niiden vaihtoa, visuaaleja, massiivisia lavarakenteita tai tanssijoita. Silti se oli maailmanluokan show, joka ei unohdu. Kuvasin joitakin hetkiä, mutta enimmäkseen olin ilman puhelinta, täysillä keikasta nauttien. LP:n ja bändin luoma tunnelma oli intohimoinen, riipivä, kaipuuta herättävä ja samalla rakkaudentäyteinen. Virolainen yleisö oli tosi kohteliasta, eikä kukaan edes keikan aikana hipaissut, vaikka olimme poikaystäväni kanssa suhteellisen lähellä lavaa.

LP voisi olla vielä paljon suurempi artisti. Spotifyn noin 4,8 miljoonan kuuntelijan kuukausimäärä tuntuu pieneltä siihen nähden, mitä hänellä on tarjota. Mielestäni hän on jonkinlainen elävä legenda.

Haluan yhtä kovasti nähdä hänet mahdollisimman pian uudelleen sekä kuulla uutta musiikkia. Upea, upea muusikko.