”Eihän se ole tyhmä joka pyytää, vain se joka maksaa”, sanoi nainen kävellessään rinkka selässään rantaviivan tuntumassa, ohittaen muutamien metrien päästä lepotuolin, johon olin tullut ihailemaan merimaisemaa. Hän keskusteli ystävättärensä kanssa Nolla-mökeistä, johon olin juuri avopuolisoni kanssa majoittunut. Häntä ei selvästikään haitannut viitata minuun tyhmänä tai kävellä rannalla, joka on merkattu yksityisalueeksi. Jäin mietteliäänä tuijottamaan hänen peräänsä, avopuolisoni kihisi raivosta. Hän kuuli mökille asti mitä nainen oli sanonut, vaikka sanat eivät olleetkaan osoitettu hänelle. Hän oli saanut yön Nollassa syntymäpäivälahjaksi.

Nolla maksaa noin 200 euroa yöltä.  Jos miettii, että maksat yöstä mökissä ilman wc:tä, suihkua tai jääkaappia 100 euroa per pää, se kuulostaa kovalta summalta. Jos mietit, että tuohon summaan sisältyy oma ranta ja merinäköala, tunnelmallinen merimatka muiden Nolliin majoittuvien kanssa sekä yö oikeassa sängyssä auringonlaskua katsellen, hinta asettuu mittasuhteisiin. Helsingistä tuskin saat merimaisemaa, ainakaan kovin idyllistä, esimerkiksi hotellista tuohon hintaan. Nollassa meri tuoksuu, kun oven avaa. Rantahiekka ropisee varpaista puulattialle. Voit loikoilla keskellä luontoa mukavasti. Mikäli pakkaat rinkan ja teltan mukaan Isosaareen ja yövyt omatoimisesti, niin varmasti pääset halvemmalla. Uskon, että mökkeilijät ja telttailijat etsivät eri asioita luonnossa oleskelusta.

Nolla-mökkimme (mökki nro 4. Isosaaressa) oli hieman nuhjuinen, vaikka yleisilmeeltään siisti ja hyvin viihtyisä. Nolla on graafisen muotonsa vuoksi erittäin kuvauksellinen ja niin on koko paikkakin. Vesi on kirkasta ja rannat puhtaat, jos kanadanhanhien jätöksiä ei lasketa roskiksi.  Mökistä toki näki, että sitä on käytetty ja paljon, mutta siellä oli myös kaikki tarvittava.  Segafredon Pronto-pikakahvi ei ole koskaan maistunut niin hyvältä, kuin Itämeren rannalla auringonpaahteessa nautittuna. Hetkessä unohtuu, että on yhä Helsingissä. Kaupunki on kaukana ja lähellä. Äänet eivät kuuluu, siluetti näkyy.

Pystysuorat, kauniisti harmaantuneet tikkaat vievät suoraan kirkkaaseen meriveteen. Ulkoseinään on painettu kolme löylykiuluornamenttia. Saunominen ja uiminen hyisessä Itämeressä oli yöpymisen kohokohtia, vaikka sääriäni särki kylmyys samalla tavalla kuin avannossa. Sauna ja monet muut Isosaareen rakennukset ovat sotahistoriallisia.  Saarella on paljon armeijan rakennuksia, kuten jykeviä kasematteja. Outo sana tulee italiankielisestä termistä ”casamatta”, jonkinlainen holvattu linnoitus. Yhden kasematin viemäristö oli tukkeutunut ja rakennelma täyttynyt osin sadevedellä. Kuvittelin siitä mielessäni hulppean ja raskasrakenteisein, joskin hieman dystooppisen ulkoilmakylpylän, jonka arkkitehtuuri on mahdollisimman kaukana hienostuneista, vanhoista eurooppalaisista kylpylöistä.

Ruoanlaitto onnistuu mökin pienellä, alun perin venekäyttöön tehdyllä liedellä tai jenkkiläisellä, avokadon näköisellä Big Green Eggilla, joka sijaitsee käytännössä yhden Nolla-mökin takapihalla. Seitsemän mökkiä ovat melko lähellä toisiaan ja mökkiläiset ovat vuorokauden ajan omanlaisensa pieni yhteisö, joka saapuu saarelle ja lähtee sieltä samaan aikaan. Mökissä saa kuitenkin yksityisyyttä ja sitä saa lisää esimerkiksi varaamalla oman saunavuoron. Eväitä voi nauttia grillin läheisyydessä tai oman mökin lattialla risti-istunnassa, kuten teimme sateen yllättäessä illalla. Saaressa on vesivessat ja juomavettä, joten missään alkeellisissa olosuhteissa ei olla. Upseerikerholla voi nauttia kahvin kauramaidolla.

Nolla-mökkien viraalein hetki lienee ohi, vaikka sain paljon viestejä tutuilta, jotka kuvani nähtyään kertoivat miettineensä tai haaveilevansa yöstä päästöttömässä, hauskannäköisessä mökissä. Nollathan on rakennettu siten, että kun ne joskus poistetaan, kukaan ei huomaa sellaisia koskaan edes paikalla olleen.

Yö Nollassa ja päivän viettäminen Isosaaressa oli hintansa väärti, mutta juuri hinnan takia en menisi enää uudestaan. Tai ehkä voisin mennä muualle kuin Isosaareen. Se tuntuu nyt nähdyltä. Ehkäpä Nolla-mökin voi joskus hankkia itselleen ja asettaa omalle tontilleen.


Piditkö lukemastasi?