Kaisa Jaakkola sai minut ja monet muut pohtimaan elämän kuormittavia ja stressaavia tekijöitä torstai-iltana. Hän on elämässään muun muassa uupunut, sairastunut syöpään ja melkein kuollut tulipalossa. Jaakkola kehotti pohtimaan kuormitusta aiheuttaneita tekijöitä esimerkiksi viimeisen viiden vuoden ajalta. Omaltani kohdaltani tuli ensimmäisinä mieleen myrskyisä parisuhde, gradun kirjoittaminen, valmistumisen jälkeinen epävarmuus, Tampereelta pienemmälle paikkakunnalle muuttaminen ja työnhaku. Kuulin Jaakkolan ”luennon” kosmetiikkatalo Jolien tiloissa Uudenmaankadulla.  Laitoin luento-sanan lainausmerkkeihin, sillä luennon sijaan tilaisuus oli enemmänkin kokemusten jakamista. Muutama nainen kertoi ylisuorittamisesta, joka oli johtanut vakavaan uupumukseen. Moni paikalle saapuneista oli joko lukenut Jaakkolan blogia, tavannut hänet aiemmin tai lukenut  hänen kirjojaan. Itse en tiennyt hänestä mitään, mutta nyt ihailen naista kovasti ja aloitan hänen bloginsa lukemisen.

Perusasiat kuntoon

Jaakkola puhui elämän perusasioista kuten laadukkaasta unesta ja  ravinnon tärkeydestä (5-6 ateriaa olisi optimaali). Hän pääsi myös osin yllättämän kuulijansa. Vaikka söisi monta kertaa päivässä, yksi rahkapurkki ei Jaakkolan mukaan ole riittävä yhdeksi ateriaksi. Naiset syövät hänen mukaansa usein liian vähän. Jaakkolan mukaan tarvittava päivittäinen kalorimäärä on ”normaalilla” naisella noin 2000-3000.  Jaakkola sukelsi aiheissa syvemmälle ja kertoi sympaattisen- sekä parasympaattisen hermoston roolista, hyvästä ja huonosta stressistä sekä puhui paljon suolistosta. Suoliston terveys tuntuu olevan ylipäänsä alue, josta puhutaan nykyisin paljon. Itsellenikin alkaa valjeta vähitellen sen toiminta, ärsykkeet ja toimivuuden tärkeys. Kun näen videon jostain älyttömästä ruokatrendistä, kuten jättimäisistä artesaanikyljyksistä, alan heti miettiä, kuinka vahingollista se voi olla nautiskelijan suolistolle.  Suolistoaan ei saisi liikaa kuormittaa. En viitsi referoida Jaakkolan sanomisia suolistosta tai hermostosta tähän, koska tekisin varmasti asiavirheitä. Suosittelen tekemään muistiinpanoja, jos menet joskus kuuntelemaan Jaakkolaa. Pääpointtina on kuitenkin se, että yksinkertaiset asiat jäävät usein puolitiehen. Yksinkertaiset asiat kuten uni ja hyvä ravinto. Jaakkolan luento oli oiva muistutus siitä, että kannattaa pohtia, saako niitä tarpeeksi. Vasta sitten tulevat kaikki muut asiat, kun jatkuvasti ei esimerkiksi väsytä. Itse nukun 5-7 tuntia yössä (aivan liian vähän) ja huomaan usein olevani päivän aikana todella nälkäinen. Olen surkea syömään välipaloja ja varmaankin epäsäännöllisestä ruokailurytmistä johtuen iltaisin tapahtuu ylilyöntejä. Epäilen, että unenlaatuni on melko surkea. Parantamisen varaa on paljon.

Konkreettisia vinkkejä

Pidin kovasti Jaakkolan tavasta antaa oman  konkreettisia hyvinvointivinkkejä, kuten meditaatio-appi Insight Timer, traumoista kertova Bessel van der Kolkin kirja *Jäljet kehossa (josta voi olla apua stressin ymmärtämiseen), hyvän aamupalan koostumus (puuro, jonka päällä banaania, hunajaa, pähkinöitä) sekä laadukkaan magnesiumin nauttiminen (esim. Puhdistamon Tripla). Hän vinkkasi myös, myös miehensä Joni Jaakkolan kirjoittamasta kirjasta * Väkevä elämä.

*Huom! Jos ostat linkkien kautta, saan pienen osuuden myynnistä.

Jaakkola myös kannusti tekemään välillä täysin hyödyttömiä asioita, joita ei tehdä päämäärä edessä killuen. Hän harrastaa luovaa maalausta ja vinkkasi tämän intuitiivisen maalaamisen oppaan.

Jolien tähtivierasiltoja on luvassa jälleen ensi vuonna. Kannattaa olla valppaana lippujen kanssa, sillä ne myydään aina loppuun. Huippuluennon lisäksi asiakkaat ovat saanet goodiebagit sekä 15 % alennuksen koko valikoimasta. Tämän lisäksi vielä lipun hinta (10e) vähennetään oston yhteydessä. Olen pitänyt Joliesta ensimmäisestä kosmetiikkatilauksesta asti ja näiden iltojen myötä kiintymys vain syvenee.

Tutustu Jaakkolan blogiin täällä:

Kaisajaakkola.com