Muutamat vinkit vegaanista ruokavaliota noudattaville seuraavista Etelä-Ranskan kaupungeista: Marseille, Cassis, Arles ja Nizza.

Ravintoloista sen verran yleisesti, että ne viettävät siestaa ja vaikka paikka olisi auki, voi tarjonta olla silti suppeampi kuin listalla, kellonajasta riippuen. Esimerkiksi jotkut kahvilat avaavat ovensa, vaikka osa raaka-aineista tulisi vasta parin tunnin päästä. Isoissa kaupungeissa vegaanista ruokaa on helposti saatavilla, omista eväistä oli iloa etenkin päiväretkillä maaseudulle. Ruoan löytäminen ei kuitenkaan ollut kertaakaan vaikeaa. Marseillen vegaaniskene on kehittymässä ja Nizzasta löytyy 7-8 täysin vegaanista ravintolaa.

Ravintoloille saattoi löytyä jopa neljä eri aukioloaikaa riippuen siitä, mistä tietoa etsii. Varmin tapa onkin tehdä pöytävaraus ennakkoon tai käydä paikan päällä tsekkaamassa saatavuus. Yhtenä huomiona vielä se, että Happy Cow -sovellus ei ollut kovinkaan kätevä näillä seuduilla.

Marseille

Hampurilaisia – Flower Burger (64 Avenue Robert Schuman)
Marseillesta löytyy Flower Burger (myös Roomassa on tämä), joka tarjoilee pelkästään vegaanista ruokaa: hampurilaisaterioita. Paikan erikoisuus on luonnonraaka-aineilla värjätyt sämpylät (esim. musta ja pinkki) ja ruoan ns. terveellisyys. Kaikki maistuu käsintehdyltä ja tarjolla on myös sisilialaisia luomulimppareita.

Artesaanileivoksia – Oh Faon! (2 Rue Edmond Rostand)
Upeita, täysin vegaanisia artesaanileivoksia. Jumalaisen kauniita ja makuisia. Noin 5 euroa kappale. Oh Faon! toimittaa leivoksiaan marseillelaiskahviloihin ympäri kaupunkia. Osta monta! Vain takeaway.

Kahvia ja lounasta – Green Bear Coffee 
GBC:llä on kolme kahvilaa Marseillessa. Ruoka on pahvibokseissa ja paperikääreissä valmiina napattavaksi mukaan. Salaatit sopivia pieneen nälkään. Kysy työntekijältä suosituksia. Maitoon saa soijakahvia.
Green Bear coffee -kahviloiden kotisivu.

Thaimaalaista – La Baie du Dragon (8 place du Notre Dame du Mont)
Edullista thai-ruokaa, hyvät samosat. Erillinen vegaanimenu.

Meksikolaista streetfoodia – Un Mexicain A Marseille ( 5 Place Paul Cezanne)
Edullista meksikolaista katuruokaa. Söpö pikku paikka, josta saa kaksi jättimäistä täytettyä burritoa ja kaksi limua alle 15 e.

Cassis

Jäätelöä! – Amorino (4 Avenue Victor Hugo)
Cassis on pieni kalastajakaupunki, jonne mennään sen huikean luonnon takia, joka tarjoilee dramatiikka turkooseine poukamineen ja vuorenrinteineen. Söin siellä jäätelöä. Amorino-jäätelöbaarissa on merkattu selkeästi vegaaniset vaihtoehdot, joita on useita (esim. sitruuna, suklaa ja exotic fruits).

Arles

Terveellistä raakaruokaa – La Cantine Végétale (Espace Van Gogh)
Heinäkuussa avattu luomu vegaanikahvila ja -ravintola kulttuuritilaksi kunnostetussa sairaalassa. Rakennuksella on huikea historia. Itse Van Gogh oli täällä hoidossa leikattua korvan itseltään. Täällä tuli käytyä La Cantine Végétalen avajaisviikolla, joten menua ei ollut vielä saatavilla. Tarjolla oli vihreä gazpacho ja raakabowl, molemmat todella täyteläisen ja raikkaan makuisia. Kaikki kasvikset tuoreita ja lähellä kasvatettuja.  Ota jälkkäriksi espresso ja keksi!

Nizza

Fine Dining – Utopia (35 Rue Bonaparte)
Maailman parhaat ranskalaiset! Ne tulivat dipin päälle aseteltuina vesilasissa.Varsinaiset fine dining -ranut. Ravintola viettää teemapäiviä: Vierailimme Beyond Thursdayna, jolloin saatavilla vain hampurilaisia Beyond Meat -pihvillä. Ruoat italialaistyyppisiä. Pöytä täytyy varata ennakkoon, jos haluaa syödä menun. Tarjolla vegaaniversioita italialaisklassikoista, kuten carbonarasta ja tiramisusta.  Jälkkäriksi voi valita myös esim. sitruunajuustokakkua uskomattoman kirpeillä sitruunoilla.

Kiinalaista buffasta – Pekin (20 Rue de Russie)
Kiinalainen ravintola, jossa aivan hurmaava omistaja! Herkullinen buffa, johon kuuluu wok-tiski täynnä erilaisia raakoja aineksia. Niistä voi koota omat suosikkinsa lautaselle, joka toimitetaan keittiöön. Henkilökunta valmistaa valitsemasi ainekset ja tuo aterian pöytään. Jälkiruoaksi tuoreita sekä kuivattuja hedelmiä.

Napolilaista pizzaa – Les Amoureoux (46 Boulevard Stalingrad)
Paikan omistaja on stressaantunut ja kovaääninen italialaismies, joka juoksee pöydästä toiseen sekä ovelta keittiöön varmistaen koko ajan, että asiakkailla on kaikki hyvin. Rahalla ei pääse jonon ohi tässä sympaattisessa paikassa.  Seinille on ripustettu Maradona –  ja Forza Napoli -kannatushuiveja, ravintola-alan palkintoja, pizzeriasta kirjoitettuja lehtijuttuja sekä muuta Napolista, paikan loistavasta pizzasta ja jalkapallosta muistuttavaa. Naisoletetuille tarjoillaan pizzat sydämenmuotoisina. Varaudu jonottamaan ulkona tovi. Pizza tuli nopeasti kun istumapaikan oli saanut. Ei erillisiä vegaanipizzoja, voi tuunata tai valita Margaritan.

Monaco

Jos poikkeat Monacoon, etkä keksi mitään muuta ruokapaikkaa kuin Planet Sushi, niin älä tilaa ramen-keittoa. Se oli käytännössä kuumaa vettä, jossa killui mauttomia vihanneksia ja sieniä. Ensi kerralla tässä kiehtovassa minivaltiossa täytyy kokeilla tennissuuruus Novak Đokovićin ja tämän vaimoin Jelenan perustaman Eqvita-ravintolan herkkuja.
Eqvita TripAdvisorissa.

Bon Voyage & Bon Appétit!