Mikä yhdistää David Beckhamia, Robbie Williamsia ja Britney Spearsia? Valtavan suosion lisäksi mielenterveysongelmat, julkisuus ja erittäin huono kohtelu mediassa. Varsinkin 2000-luku on ollut juorulehtien avoin metsästyskausi, jolloin kaikki edellä mainitut ovat olleet suosionsa ja uransa huipulla.

Beckhamin syyksi laitettiin Englannin putoaminen jalkapallon MM-kisoista. Williams on jostain syystä ollut halveksittu pitkään, jo lähdettyään Take Thatista vuonna 1995. Molempien herrojen ansiot ovat  kiistattomat, he edustavat oman alansa huippua, kuten myös Britney Spears, jonka kaikki vaikeimmat hetket on kuvattu vasten hänen tahtoaan ja levitelty julkisuudessa koko hänen elämänsä ajan. Spearsin kohdalla lähipiiristäkin on löytynyt runsaasti häikäilemättömiä hyväksikäyttäjiä, jotka ovat ottaneet väkisin osansa Spearsin luomasta taloudellisesta menestyksestä.

Beckham ja Williams ovat olleet etenkin omiensa vihaamia. Britti-lehdistö on maalannut heistä vuosi toisensa jälkeen rumaakin rumempia kuvia ja saanut ihan tavalliset persoonat ja luonteenpiirteet näyttämään huonoilta ja halveksittavilta. Negatiivisuudella, ihmisten kiusaamisella sekä jahtaamisella on tehty paljon puntia ja dollareita.  Julkisuuden henkilöiden kohtelu on joskus ollut Suomessakin erityisen karmeaa (esim. Timo K. Mukka ja Hymy), mutta esimerkiksi ulkonäön arvostelu on muuttunut mediassa hienovaraisemmaksi. Tästä esimerkkinä iltapäivälehtien ”katso miltä hän näyttää nyt”-jutut, joissa vaikka entinen malli ei yllätys-yllätys olekaan enää 60-vuotiaana samoissa mitoissa ja lehti tarjoaa tilaisuuden ulkonäön arvosteluun, sanomatta itse, että katso miten kamalan rupsahtanut/lihonut/vanhentunut hän on.

Sekä Beckhamilla että Spearsilla on ollut kontrolloiva ja etäinen isä, jolle mikään suoritus tai menestys ei ole ollut riittävää.  Williams taas tuntee supersuosionkin jälkeen vielä tarvetta luetella ansioitaan, kun lehdistö kohtelee häntä huonosti. Kaikilla vaikuttaa olevan vähän huono itsetunto, eikä kukaan tunnu saaneen sitä tunnusta, mitä kaipaa. Miljoonista faneista huolimatta.

Britney ei sanojensa mukaan enää luota kehenkään, Robbie on enemmän tai vähemmän eristäytynyt maailmasta ja Beckham kiusaantuu, kun saa liikaa huomiota. Britney on turvautunut alkoholiin, Robbie reseptilääkkeisiin ja Beckham on yrittänyt käsitellä suruaan päämäärättömillä yöajeluilla ja stoalaisuudella. Näin Robbie Williamsin vuonna 2003 silloisella Hartwall-areenalla. Show oli satoja keikkoja nähneenä helposti viiden parhaan joukossa. Mistään ei olisi voinut päätellä, että hän esiintyi silloin todennäköisesti steroideilla käynnistettynä ihmisriekaleena.

Onneksi kaikki nämä kiinnostavat pop-kulttuuri-ikonit ovat halunneet vielä sen verran astua julkisuuteen, että nämä hienot ja jotenkin poikkeuksellisen intiimit dokkarit ja upea kirja (varsinkin äänikirja, Michelle Williams on juuri niin hyvä kuin hehkutetaan) ovat voineet syntyä. Kaikille heille toivoo vilpittömästi pelkkää hyvää, onnellisia hetkiä perheen kanssa ja mielenrauhaa. Kuinka paljon elämyksiä kukin heistä on meille tuottanut, joskus jopa henkensä kaupalla.

Beckham ja Robbie Williams -dokkarit Netflixissä, Britney Spearsin The Woman In Me -kirjan kuuntelin BookBeatissa.

Kuva: Drew de F Fawkes | Wikimedia Commons