Siinä missä käyttämäni 24/7 Fitness – ketju kilpailee hinnalla, on Trib3-salin valttikortti elämyksellisyys.

Trib3n sisäänkäynti Runeberginkadulla näyttää ihan yökerhon ovensuulta. Illuusio klubista ei mene rikki silloinkaan, kun oven tempaisee auki ja käy sisään. Portaat johtavat tunnelmallisesti valaistuun tilaan, jossa henkilökunta ottaa vastaan tuttavallisesti. Seinällä on polaroideja kuntoilijoista ja nurkassa ei jökötä ruma välipala-automaatti vaan Mixology-niminen pieni baari, josta saa protskusmoothieiden lisäksi mm.Trib3-olutta ja proseccoa.

Kävin ystäväni kanssa kokeilemassa tämän HIIT-treeniin erikoistuneen salin 45-minuuttista full body –tuntia. Ensimmäinen kerta on maksuton. Yllätyksekseni olimme ystäväni kanssa ainoat ensikertalaiset tunnin varmaankin 20 osallistujasta.

Jokainen osallistuja saa käyttöönsä sykevyön, jonka avulla omaa suoritustasoaan (0-100%) ja sydämen lyöntejään voi seurata screeneiltä. Ohjaaja esittele ensikertalaisille salin ja kertoo tulevasta treenistä. Tila on tumma, yökerhomaisesti valaistu jatunnelmaltaan intiimi. Juoksumatot ovat tiukassa rivissä kohti seinää, niiden takana ovat steppilaudat ja käsipainoparit (pienin 5kg) ja vielä niiden takana kahvakuulat (pienin 8kg), nekin kaikki siisteissä riveissä. Treeni tehdään näillä kolmella eri alueella kiertoharjoitteluna.

Lämmittely hoidetaan itsenäisesti esim. juoksumatolla. Taustalla soi jousivoittoinen, uhmakas ja elokuvamainen musiikki. Sitten kello soi ja treeni alkaa, kierrokset nousevat hetki hetkeltä. Ohjaaja kannustaa ylittämään itsensä. Valmennustyyliä voisi kuvailla helläksi piiskaamiseksi. Käytän itse koko treenin kevyimpiä painoja, sillä en tiedä, mitä odottaa ja miten kestän treenin.

Enimmäkseen kaksi-kolmekymppisistä koostuva jengi painaa menemään kovalla tempolla, jokainen keskittyen omaan treeniinsä. Tauot ovat lyhyitä. Ohjaaja näyttää liikkeet ja neuvoo ryhminä eri pisteillä treenaavia. En kuule sanatarkasti kaikkia neuvoja, joten joudun vähän kurkkimaan muilta, mitä pitikään tehdä. Juoksijoille ohjaaja antaa vaihtoehdot vauhdista ja maton kaltevuudesta. Kokeilen yhdessä kohtaa vielä nostaa nopeutta, mutta tuntuu, että jalat lähtevät alta. En ole koskaan juossut matolla niin kovaa. Kuulat nousevat, käsipainot heiluvat ja lenkkarit tömisevät juoksumatoilla. Vihdoin, oi vihdoin, treeni päättyy. Kaikille jaetaan jääkaappikylmät pienet pyyhkeet ja sitten venytellään muutama minuutti.

Treeni on todella kova, vaikka sitä tekeekin oman kunnon mukaan.Trib3n HIIT tuntuu sopivan parhaiten sellaisille, joilla on edes jotain kokemusta treenaamisesta salilla, kahvakuulan kanssa ja juoksumatolla. Kiihkeän tempon takia tekniikat voivat mennä vähän sinne päin, jos aikaisempaa kokemusta ei ole lainkaan.

Sykkeeni ei ole pitkään aikaan noussut niin ylös, kun tunnin viimeisessä kahdeksan minuutin juoksumatto-osuudessa. Oloni muuttui rajun sykkeen myötä todella kurjaksi ja tunsin, että oksennan. Olen käynyt Tampereella asuessani LadyLine-ketjun HIIT-tunneilla, joissa loppuun tehtiin viel tabata, joten osasin odottaa huono oloa, mutta en ihan näin kamalaa – ja se on hyvä juttu -. Jos treeni ei olisi tuntunut tehokkaalta, olisi koko konsepti ollut mielestäni turhanpäiväinen.

Olisin halunnut treenin jälkeen vielä tarkastella sykevyön keräämää villiä dataa, mutta ikävä kyllä se ei ole mahdollista.

Treenin jälkeen Mixologyn tiskillä odotti omalla nimellä varustettu vegaaninen suklaasmoothie hyvin instagrammautuvassa mustassa pahvimukissa. Smoothien hinta on kohtuullinen, se maksaa 5 euroa.  Smoothien valmistanut työntekijä kertoi, ettätreenin liikkeet riippuvat täysin vetäjästä, jolla on vapaat kädet suunnitella ohjelma. Ei siis Les Mills –tyylistä millintarkkaa konseptointia. Työntekijä nappaa Instaxilla polaroidin, johon kirjoittaan oma nimi. Se päätyy seinälle muiden ”heimolaisten” kuvien joukkoon. Nerokasta sitouttamista. Myyty.

Treenin jälkeisessä hyvän olon tunteessa ja pehmeää smoothieta kädet täristen ja posket lommolla imiessä tajuan, mistä Trib3ssa on todella kyse: elämyksellisyydestä. Kovaa treeniä, vilpittömän mukavaa henkilökuntaa, joka palvelee ilman läpinäkyvää myymistä (esim. ystäväni jalkavammasta kysytään kolme kertaa), pientä ekstraa kuten sykevyö ja kylmät pyyhkeet sekä tunnelmallinen miljöö, joka on vastakohta kirkkaasti valaistulle käytännölliselle ketjusalille, joihin ei varsinaisesti mennä viihtymään ja rupattelemaan henkilökunnan kanssa niitä näitä.

Uutuuden viehätys saattaa haihtua, jos treenaa vain täällä, mutta hyvään asiakaspalveluun tuskin kyllästyy. Itselle Trib3-tunnit voisivat olla kiva satunnainen lisä BJJ- ja salitreenien päälle, tehokas tapa kiristellä vaikka ennen kesää tai vaihtoehtoinen tapa nostattaa kuntoa esim. juoksutapahtumaan.

Trib3n kotisivu