Toteutin tällä viikolla pitkäaikaisen unelmani: valkaisin hampaani. Kävin laservalkaisussa Oralilla Hakaniemessä. Hoidon teki kokenut hammashoitaja. Ennen valkaisua kävin Oralilla hampaiden tarkastuksessa sekä hammaskiven poistossa. Hammaskiven poiston yhteydessä keskusteltiin sopivasta valkaisutavasta. Hammashoitaja kertoi, että laservalkaisu tehoaa yleensä hyvin juuri keltaiseen taittavaan hammasluun sävyyn, joka minullakin on.

Tämä ei sitten ole mikään kaupallinen yhteistyö, maksoin hoidon itse ja paljon maksoinkin, heh.

Toimenpide

Laservalkaisu ei ole kivulias, mutta jokseenkin epämukava toimenpide. Se vie aikaa 1h 15 minuuttia, joten myös kärsivällisyyttä tarvitaan.

Ensin hampaat puhdistetaan, sitten suuhun laitetaan suuta auki pitävä muotti, joka painaa ikeniä. Ikenet suojataan aineella, joka kovetetaan. Sen jälkeen valkaisuainetta levitetään  hampaille ja poistetaan niiltä yhteensä kolme kertaa. Aina levityksen jälkeen ylä- ja alarivit käsitellään valolaitteella, jonka hoitaja suuntaa minuutin ajan ylähampaisiin, sitten minuutin ajan alahampaisiin. Laite piippaa 10 sekunnin välein. Noita piippauksia tuli muutaman kerran laskettua. Minuutin kierroksia on neljä (yhteensä siis 8 minuuttia vuorotellen ylä- ja alahampaisiin), jonka jälkeen valkaisuaine poistetaan. Kahdeksan minuutin valkaisukierroksia tehdään kolme. Esimerkiksi Facebookissa näkee supertarjouksia laservalkaisusta. Näiden hinta on jotain 150 euroa, ja voikin olla, että näissä tarjouksissa kierroksia on vähemmän, eli tuloskin jää sen mukaiseksi.

Tunsin hoidon ajan olevani hyvissä käsissä, sillä hoitaja kyseli jatkuvasti, että onhan kaikki hyvin. En tietenkään kertonut muotin aiheuttamasta paineesta ikeniin, koska halusin olla helppo asiakas, heh.

Vihlonta

Hampaita ei vihlonut kuin vasta viimeisen valosession lopussa, mutta nuo vihlaisut olivat erityisen voimakkaita ja inhottavia. Ensimmäisen vihlaisun aikana kämmeneni hikosivat. Vihlonta yltyi, kun olin jo kotimatkalla. Otin särkylääkkeen illalla vihlontaa vastaan, mutta yöllä heräsin siihen silti. Vihlonta meni onneksi seuraavan vuorokauden kuluessa ohi. En tiedä miten olisin kestänyt, jos vihlonta olisi jatkunut koko hoidon ajan. Vihlonta on kuitenkin erittäin yksilöllistä, joten voi olla, että minua esimerkiksi vihloi enemmän kuin keskivertoasiakasta.

Haaleat kaksi vuorokautta

Pahinta kaikessa oli se, että valkaisun jälkeen seuraavat 48 tuntia tulee olla syömättä MITÄÄN värjäävää. Ruoan on oltava haaleaa ja vaaleaa. Netistä on helpompi löytää ruokia mitä ei saa syödä, kun ruokia mitä saisi syödä. Ei kahvia, ei cokista, ei punaista currya Tuktukista, ei voimakkaita mausteita tai hiilihapollisia juomia, ei suklaaprodepatukoita, ei hedelmiä, ei vihanneksia tai marjoja. Kärsin kovasta kahvipäänsärystä kaksi päivää. Jotkut ottavat kofeiinitabletteja, mutta en viitsinyt hankkia sellaisia muutaman päivän takia.  Noudatin ohjeita lähes neuroottisesti. Laservalkaisu on arvokas, eikä sitä halua sössiä syömällä vastoin ohjeita.

Söin kaksi päivää todella kevyesti: pähkinöitä, banaaneja, kauramuroja kasvimaidolla, vaaleaa leipää ja vegejuustoa. En uskaltanut syödä edes porkkamehutiivistettä sisältävää vegaanista levitettä, sillä porkkana oli ainakin jollain kiellettyjen ruoka-aineiden listalla, jonka netistä kaivoin.

Tulos

Kun minulle lykättiin peili käteen heti toimenpiteen jälkeen, olin pettynyt. En nähnyt kuvajaisessa supervalkoisia jenkkihampaita. Tiesin kyllä, että laservalkaisulla ei sellaista saada aikaan (vaan ehkä laminaateilla?), mutta silti mietin, oliko toimenpide kovan hinnan arvoinen.  Hoitaja arvioi, että hammas oli vaalentunut kolme astetta. Oralin sivuilla kerrotaan, että vaalentua voi jopa 10 astetta. Kun seuraavana päivänä nappailin selfieitä kera liioitellun hammashymyn, tajusin, että hampaat ovat todellakin kirkastuneet ja näyttävät erilaiselta aiempaan verrattuna. Ne näyttävät laservalkaisun jäljiltä luonnollisilta ja terveiltä, kauniin valkoisilta. Ei mitkään jenkkihampaat, mutte enhän olekaan jenkki. Oisko se sit ollut borderline kulttuurista omimista… Joskus sellaiset supervalkoiset hampaat myös näyttävät pilailupuodista hankituilta.

Etuhampaissani on edelleen 90-luvun skidinä syötyjen fluoritablettien aiheuttamaa värin epätasaisuutta, mutta hampaani ovat nyt valkoiset.

Koitan vaalia tulosta huuhtelemalla suuni värjäävien ruokien syömisen jälkeen ja hankkimalla valkaisevaa tahnaa. Tulosta voi myös ylläpitää ns. värjäyslusikoilla, joita saatan jossain kohtaa myös hankkia. Hoitaja lupasi, että laservalkaisu ei johda valkaisukierteeseen, vaan hyvällä itsehoidolla tulos voi kestää parikin vuotta.