Tämän viikon tiistai meni Messukeskuksessa, Markkinoinnin viikon ensimmäisessä päivässä. Mieleen painui muutamakin mielenkiintoinen puheenvuoro, mutta kaikista eniten konkretiaa (jota toivoin kaikilta puhujilta) kuulin Dagmarin Henri Kangassalon (Owned Media Consultant)  suusta. Hänen aiheenaan oli Sivustouudistuksen sudenkuopat SEO:n näkökulmasta.  Nostan tässä esiin lyhyesti muutamia pointteja, jotka voivat olla hyödyllisiä kenelle tahansa sivustouudistuksessa mukana olevalle.  Nämä ovat siis kaikki Kangassalon puheesta poimittuja huomioita.

Jonkin aikaa netissä olleen sivuston käyttäjistä 20-80 % on orgaanista liikennettä. Eli valtaosa voi tulla hakukoneen kautta. Jos et huomioi tätä ollenkaan, sivustouudistuksen seuraukset voivat olla katastrofaaliset. Sivustouudistus pienimuotoisenakin vaatii strategian ja vanhan sivuston auditoinnin.

Vanha sivusto on käytävä huolellisesti läpi ja katsottava, mikä siellä toimii ja mikä ei toimi. Eli mitä sivuja käytetään ja mitä ei. Millä hakusanoilla sivuille ländätään? Kaikki tulee dokumentoida myöhempää käyttöä varten.

Kangassalon tärkein pointti on se, että sivustouudistusta ei voi tehdä tunteella. Muutos vaati valtavan määrän tietoa ja dataa tuekseen, jotta se onnistuisi mahdollisimman hyvin. Lisäksi tietysti tarvitaan tyyppi, joka osaa johtaa projektia. Olisi myös hyvä huomioida SEO jo ennen kuin uuden sivuston rakennetta aletaan edes miettiä.

Isossa organisaatiossa voidaan joutua käymään taistelua eri kuppikuntien näkyvyydestä sivulla. Tällöin saatetaan päätyä kompromissiin ”kaikille jotain”, mikä tarkoittaa usein sitä, että ei kenellekään mitään. Kangassalon mukaan uudistuksessa mukana olevilla saattaa olla ”sisällöllisiä lempilapsia”, jotka halutaan sivulle vaikka siksi, että ne ovat siellä aina olleet. Sehän on muuten hyvä perustelu aina kaikelle. Heh. On laadittava järjestys sille, mikä oikeasti on uudella sivustolla tärkeintä. Mikäli syntyy riitoja ja erimielisyyksiä, voidaan kaivaa data esiin ja katsoa mikä toimii oikeasti. Numerot eivät valehtele ja niiden avulla voi näyttää, että lempilapsen on aika lähteä.