Joulukuussa edesmennyt Vivienne Westwood oli kiinnostunut taolaisuudesta, Tina Turner buddhismista, samaan naiseen rakastuneet George Harrison sekä Eric Clapton kirjoittivat kumpikin kappaleen 1960-luvun malli Pattie Boydista. Internetin parhaita puolia on loputtomat knoppitiedot, joita ei osaa edes etsiä. Ne tulevat vastaan tonkiessa, sattumalta. Niillä tiedoilla ei tee yhtään mitään ja samalla ne ovat kiinnostavinta, mitä on.

YLE näytti muutamia päiviä sitten  Turnerin konsertin Barcelonan olympiastadionilta vuonna 1990. Konsertin takia etsin tietoa Turnerista ja tämän poikkeuksellisesta elämästä. Espanjalaiset tanssivat hurmoksellisesti kulahtaneissa t-paidoissaan karismaattisen Turnerin mukana kädet suorina taivasta kohden. Jokainen oli tullut paikalle musiikin takia. Tuollaista aikaa ei enää ole. Olen käynyt sadoilla keikoilla, mutta en kokenut koskaan mitään tuollaista noin suuressa mittakaavassa. Tuollaisia megaluokan karismaattisia sooloartisteja on vain muutama.

Tänä vuonna olen lukenut todella vähän kirjoja. Tavoitteeni oli 30, mihin ehkä vielä yllän näin vuoden viimeisenä päivänä. Pidän itseäni lukijana, joten nyt teot ja identiteetti ovat pahassa ristiriidassa. Kuinka monena iltana olenkaan valinnut katsoa jotain turhanpäiväistä sarjaa (vaikka joukkoon mahtunut tosi hyviäkin), sen sijaan, että olisi lukenut kirjoja, joita minulla on kaapissa satoja? Vuoden vikalla viikolla aloin kuuntelemaan mahdollisimman lyhyitä kirjoja, jotta pääsisin tavoitteeseen. Todella moni lyhyt kirja on ollut laadultaan heikohko. Ilahduttava poikkeus loppukirin aikana oli Amanda Palon Outoja kaloja (2022), joka kestää monta kuuntelukertaa.

Viimeisenä oljenkortena päästä tavoitteeseen nostin lukunopeutta ja valitsin luettavaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajista ja -ehdokkaista. Lastenkirjojen lukijat ovat kerrassaan ihania. Joskus näyttelijät ovat lukijoina ”liikaa”, mutta lastenkirjoissa juuri oikeanlaisia (kuten Leena Pöysti ja Seela Sella). On virkistävää kuunnella lapsille ja nuorille kirjoitettua tekstiä. Ei niin vakavaa, ei niin paljon ihmissuhteiden kanssa jahkailua. Malin Kivelän nokkela Jos kohtaat karhun on Linda Bondestamin kuvituksella pakahduttavan kaunis, ja tekstin kanssa klassikkoainesta. Sanomaltaan eniten liikutti Ninka Reittun Sinä olet superrakas (2020).

Lasten maailmassa pyrähdyksen jälkeen haluan lukea Dorothy Parkeria sekä modernien naisten omaelämäkerrallisia, näkemyksellisiä tekstejä ”epätodennäköisiltä” kirjailijoilta, kuten Paulina Porizkovaa. Sain muuten ihan tyydyttävän vastauksen ChatGBT:ltä, mistä Parkerin teoksesta kannattaisi aloittaa.

Odotan kovasti, että pääsen tulevaan kotiin luomaan oman lukunurkkauksen valoineen ja viltteineen. Siellä voin kadota kirjojeni kanssa toisiin maailmoihin.

Duunit vuonna 2023

Tammikuussa työni on entistää tiiviimmin sosiaalisessa mediassa ja sen strategisessa kehittämisessä. Loman jälkeen on tehtävä töitä keskittymiskyvyn ja mustin parantamiseksi. Haluan olla hyvä työssäni.

Haluaisin päästä taas kärryille viestinnän ja sosiaalisen median uusimmista trendeistä. Töiden tekeminen fiksummin vapauttanee siihen aikaa. Lisäksi koitan hakeutua itseäni fiksumpien seuraan aina kun mahdollista. Tammikuussa osallistun pitkästä aikaa CMAD:iin, eli yhteisömanageripäivään, jossa olin viimeisimmän kerran vuonna 2020. Katso kirjoituksestani, mistä aiheista silloin puhuttiin. 

 

Lupaukset

Ensi vuonna haluan oppia tekemään parempaa safkaa ja seisomaan käsillä (päällä tulee seisottua töissä jo ihan tarpeeksi, lol), nukkua taivasalla, käydä useammin katsomassa teatteria, tanssia ja näyttelyitä, tehdä useammin kiitollisuushaastetta, kirjoittaa tätä blogia säännöllisemmin,  sanoa useammin kyllä ja ostaa vähemmän vaatteita. Toistan varmasti samoja kaavoja, teen samoja virheitä, teen joitain asioita huonommin kuin aiemmin. Koen varmasti pettymystä, huonoa omatuntoa ja häpeää.

Koitan ylipäätään olla ottamatta asioita liian henkilökohtaisesti ja liian raskaasti, mitä olen mielestäni jo pikkuisen kuluneena vuotena oppinut, joten ei tarvitse ihan alusta aloittaa. Mietin myös, mitä voisin tehdä muiden hyväksi, olla vähemmän itsekäs ja kuunnella tarkemmin, miten muilla menee.

Wednesdayn Goo Goo Muck -tanssienergialla kohti tulevaa.

Rauhaisaa vuoden vaihtumista ja korkeita energiatasoja tulevalle vuodelle. Kaikki järjestyy.

t. Riina