Oli ilo kuunnella Bruce Oreckia torstaiaamuna. Hän esiintyi Keuken (Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus) tilaisuudessa, jonka teemana oli pk-yritysten kansainvälistyminen sekä Venäjän markkina. Oreck esitteli tarinankerronnan bullet listin, joka oli taas hyvä muistutus niin tarinoiden kuin brändien tärkeydestä bisneksessä. Hänen keskeisin pointtinsa oli, että tuotteella ei ole väliä, ainoastaan tarinalla. Identtisistä tuotteista se myy parhaiten, jolla on paras tarina takanaan, vaikka tuote ei edes olisi poolin edullisin.

”Ketään ei kiinnosta kolme raitaa, ei se ole mikään tarina”.

Oreck käytti yhtenä esimerkkinä urheilujätti Nikea, jolla on jopa 70 % markkinaosuus urheiluvaate- ja välinekaupasta. Loput suurilta vaikuttavat (Adidas, Puma, Asics jne.) taistelevat jämistä. Hänen mukaansa Nikella on tarina: ”Just do it”. Hän myös näytti yleisölle upean feministisen Niken mainoksen, joka aiheutti kylmiä väreitä myös omassa ystäväpiirissäni kun jaoin videon Instagram-tililläni.  Tuon videon löydät tämän postauksen lopusta.

Oreck kävi läpi paljon tuttuja asioita markkinoinnin kanssa tekemisissä oleville, mutta jokainen kohta oli hyvä muistutus. Kertaus on opintojen äiti! Tässä tuo bullet list. Suomenkieliset, kursiivilla merkityt lisäykset ovat osin omia tulkintojani tai muistiinpanojani:

  1. Stories are about values. Tarinat koostuvat arvoista, eivät esineistä.
  2. Avoid complex language. Olemme biologisia olentoja, ihmisiä. Emmekä halua tuntea itseämme tyhmäksi. 
  3. Be descriptive.
  4. Get personal.
  5. Be bold. Tästä kohdasta Oreck näytti Audin A8-mainoksen, joka vetoanee kenties lapsuuden astronauttihaaveisiin.

6. Have fun. Nauru ja ilo tarttuvat, Ne ovat asioita, joihon saatat haluta brändisi yhdistää. 
7. Great stories don’t appeal to logic.
8. Great story is true. Tästä Oreck näytti Mars-patukan mainoksen. Se, että tarina on ”totta”, ei tarkoita että sen tulisi olla faktuaalisesti oikein. Marsin mainoksessa kyse on siitä, että jokainen haluaa voittaa, joten tämä vetoaa tähän totuuteen. 

9. Great stories agree with our world view. Oreck muistutti, että jos joku on päättänyt, että ilmastonmuutos ei ole ihmisen aiheuttamaa, ei todennäköisesti ole kiinnostunut lainkaan viestistä, jonka mukaan se on. 
10. Great stories happen fast. Milleniaalilla on kultakalaa huonompi keskittymiskyky ja se on kahdeksan sekuntia. 

Tässä vielä Niken kertakaikkisen hieno Dream Crazier -mainos: