Rauhaton avokonttori on tuottavuuden kannalta bullshittiä, senhän jo kaikki tietää.

Tänään sain kokea, miltä tuntuu kun oma työhuone. Jaan pienen työhuoneeni kahden kollegani kanssa. Neljäskin pöytä löytyy, mutta sitä käyttää harvoin tiimimme neljäs jäsen, joka työskentelee useimmiten etänä. Tänään muut olivat verkostotapaamisessa Vantaalla ja sain olla ylhäisessä yksinäisyydessä. Kukaan ei soitellut vieressäni Skype-puheluita tai kysynyt mielipidettä, kalenterissa ei ollut yhtään kokousta, tein töitä osan ajasta seisoen, liukuovi kävi vain muutaman kerran ja tein graafista ilmettä eräälle julkaisulle kuunnellen samalla äänikirjaa (Linda-Maria Roine: Ei koira muttei mieskään, 2019).

Olen ehdottomasti introvertti ja rakastan rauhallista ilmapiiriä. Tyhjä työhuone on kuitenkin eri asia kuin etänä työskentely. Pidän ensimmäisestä paljon enemmän, vaikka kotona työskennellessä on suurempi valikoima lounaspaikkoja. Ravitseva ja energisoiva lounas on yksi päivän tärkeimmistä hetkistä kaiken muun kannalta. Tänään valitsin Subin, koska teki mieli jotain tuttua. Ehkä tämän päivän poikkeuksellisen kiireetön aamiaishetki vaikutti myös päivän kulkuun ja hyvään oloon. Söin aamupalan todella pitkästä aikaa Hesaria lukien. Yleensä aamuisin laitan vitamiinit taskuun, mäjäytän proteiinirahkan lasipurkkiin, lappaan pähkinöitä ja pensasmustikoita rahkan päälle ja lusikoin sen sitten junassa. Hesarin luen tavallisesti vasta silloin kun tulen töistä ja syön päivällistä.

Tänään käytin kahvitaukoni äänestämiseen ja Robert’s Coffeella käyntiin, josta otin mukaan keskikokoisen kauralatten. Soija- tai kookosmaitoa ei ole enää valikoimassa, koska ne eivät kuulemma käy kaupaksi Keravalla. Sain ystävällistä palvelua. Kävely raikkaassa ilmassa, lämmin juoma ja pienimuotoinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen tekivät hyvää. Tunsin työpäivän aikan moneen kertaan päässäni samanlaista hyvän olon tunnetta kuin tehdessäni meditaatioharjoituksia Headspacella.

Unelmien työpäivän tästä teki ehkä eniten kuitenkin se, että käytin melkein koko päivän yhden aiheen ympärillä (SEO ja verkkomarkkinointi pienyrittäjälle räätälöitynä). Olen menossa kouluttamaan aiheesta ja viimeistelin materiaalia tätä varten. En poukkoillut sähköpostissa, Slackissa, Trellossa ja somessa, mikä on muuten hyvin tyypillistä.  Lisäksi työpäivään kuului paljon kirjoittamista, mikä on suosikkiasioitani tässä maailmassa.

Tämmöinen päivä saa muistamaan, kuinka tärkeää toisille ihmisille on oma rauha niin työn, keskittymisen kuin yleisen fiiliksen kannalta. Toisaalta muistan myös sen, että joillekin tämmöinen päivä voisi olla ahdistava, yksinäinen tai pitkäveteinen.  Emme ole kaikki samanlaisia ja työnantajan on hyvä  huomioida, hyväksyä ja mahdollistaa erilaiset tavat olla hyvillä mielin ja siten tuottava.