Ei kannata liikaa hehkuttaa tulevaa vuotta, koska kuitenkin tulee pandemia, sota, totalitarismi, kommunismi, antisemitismi, lama, suuronnettomuudet ja ilmastokatastrofit. Metsät palaa, tulvat huuhtovat kylät tieltään ja toisaalla laiha jääkarhu nääntyy. Ihmisiä pahoinpidellään, murhataan ja myydään, ilmatilaa rikotaan, koiraa koulutetaan väkivallalla, identiteetit ryöstetään verkossa ja tehtaat sulkeutuvat, kaasuputki räjäytetään, kostopornoa levitetään, selfien ottaja tippuu kalliolta, lapset ovat pelinappuloita vanhempien riidoissa, tuotantoeläimiä teurastetaan miljoona päivässä, inflaatio voimistuu, huippuratsu saa myrkkyneulasta, koditon saa nyrkistä, mereen vuotaa öljyä, ydinaseilla röyhistellään, nuori viiltää ranteensa, nöyrä Hollywood-tähti vetää yliannostuksen, viimeinen aksolotli kuolee Meksikossa ja osakkeet syöksyvät. Lisäksi tekoälyä ja sitä käyttävät ihmiset (kuten jokaista AI-kurssia nyt mainostetaan) vievät sun työt ja sinä tai läheisesi sairastuu.

Eihän täällä kukaan kestäisi, jos vain miettisi, mitä kaikkea kamalaa voi tapahtua tai mitä kaikkea kamalaa tapahtuu samanaikaisesti.

Omassa pienessä elämässäni tapahtui vuoden aikana kaikenlaista, vaikka välillä koen, että en koe tai näe mitään.

Dystooppisen alkupuheen jälkeen keskityn vain kevyeen ja hyvään ja vuoden aikana elettyyn ja opittuun. Suurin osa elämästä on neutraalia ja tasaista arkista puurtamista ja ehtimistä kaikkialle, joten tämä lista saa asiat ehkä näyttämään snadisti paremmilta kuin ne ovatkaan.

Muutimme Alppiharjusta Käpylään. Kuin kaupungista maalle. Vuoden ehdoton kohokohta. Pohjois-Helsinki on huomattavasti lähempänä sielunmaisemaani kuin Alppiharju. Kävimme katsomassa Rivieran täpötäydessä salissa Kuolleet lehdet. Alma Pöystin kuuluu saada Oscar. Ehkä myös Rivieran herkkujen. Näin samassa paikassa vaikuttavan Aftersunin. Matkustin Firenzeen, Pisaan, La Speziaan, Barcelonaan, Berliiniin ja Tallinnaan. Näin Botticellin Venuksen syntymän, Leonardo da Vincin Marian ilmestymisen ja Bill Burrin keikan. Loistavia kulttuurielämyksiä kaikki.  Tapasin Ffion Daviesin. Luin  paljon kirjoja, joista parhaiten jäivät mieleen Milja Sarkolan loistava Pääomani sekä Ville Verkkapuron Pete ja Aino Frilanderin Los Angeles -esseet. Rakastan katsoa lineaarisesta tv:stä elokuvia, tsekkaan ohjalmatiedot joka päivä. Näin ensi kertaa mainitsemisen arvoisista leffoista mm. seuraavat: Paluu tulevaisuuteen I ja II, Blade Runner ja Green Book.

Sain vuoden aikana kolme kertaa henkilökohtaisen palkkion hyvin hoidetusta työstä/työtehtävästä ja  ensimmäisen natsan siniseen vyöhöni. Osallistuin muutamiin BJJ-kisoihin ja -seminaareihin. Aloitin kovat salitreenit Motivuksella muiden bulilaisten kanssa. Kävin ekaa kertaa IFK: fanikaupassa: hain vappupallon siskonpojalleni, tuhlasin rahaa toinen toistaan värikkäämpiin leikkokukkukimppuihin ja sain kaikki lehtensä pudottaneen lyyraviikunan jälleen kasvamaan.  LP oli eniten kuuntelemani artisti, löysin tummansinisen ja painavan vintage Burberry-villakangastrenssin ja juhlin ”suomiräpin synttäreillä” Kaivohuoneella. Päästin luovuuteni irti Long Playn iltakoulussa, kävimme Monet2Klimt-näyttelyssä Arabiassa ja olin ystävän kanssa Käpylän kyläjuhlilla. Joogasin porojen keskellä ja meloin koskessa Kuusamossa, koukutuin vakavasti Alpron vaniljaprodevanukkaaseen ja Olvin ananasvichyyn, söin yhden elämäni parhaista menuista Kopps-ravintolassa Berliinissä, Alppiruusupuistossa ihastelin kasvien värejä ja tuoksuja, Kumpulan siirtolapuutarhassa kilautin skumppalasit yhteen kollegoiden kanssa, lumouduin auringonlaskusta Helsingin siluetin päälle Nolla Cabinissa Itämeren rannalla, join take-away kahvia Linnanmäen maailmanpyörässä  ja kauhoin halki altaan sekä dippasin kylmään veteen Allas Seapoolilla muutamia kertoja.

Tämän vuoden aikana olen ajatellut paljon asioita ja ihmisenä olemisen kokemusta. Ja olen vihdoin sisäistänyt monta asiaa, jotka ovat tavallaan itsestäänselvyyksiä.

  1. hoida kaikki asiat kunnolla (määrittele myös, mitä sinulle tarkoittaa ”kunnolla”)
  2. jos haluat saavuttaa jotain, sun täytyy tehdä suunnitelma stepeistä ja ottaa itse kaikki askeleet
  3. säännöllisyys ja kurinalaisuus selkeyttävät elämää
  4. älä jahtaa onnea
  5. huolehdi vitamiineista
  6. juo vettä koko ajan kaikkialla
  7. älä puhu itsellesi rumasti
  8. et ole missään yksin ja ainoa, monet ihmiset kokevat asiat samankaltaisesti kuin sinä
  9. olemme orgaanista, maatuvaa ainetta; memento mori

Oikein hyvää joulunaikaa ja turvallista vuodenvaihdetta.

t. Riina