Kun aloitin brasilialaisen jiu-jitsun joitakin vuosia sitten en osannut aavistaa, kuinka paljon laji tulisi vaikuttamaan mun elämään ja ajatuksiin. Oma BJJ-polkuni etenin alussa rivakasti ja tunsin kehittyväni vauhdilla, sitten vauhti käytännössä pysähtyi loukkaantumisiin. Harrastaminen on niiden jälkeen ollut repaleista ja vaivalloista, etenkin psyykkisesti.

Epäsäännöllinen treenaaminen ja pitkät toipumiset saivat turhautumaan. Vertasin kehitystäni aiempaan vauhtiin, mikä sai turhautumisen vain kasvamaan. Seurasin muiden nopeaa kehitystä ja tunsin itseni välillä luuseriksi. Tuntui, että en tajua enää mistään mistään, en hallitse kroppaani,  enkä pysy treeneissä kyydissä. En ymmärtänyt tekniikoiden tarkoitusta ja sparrissa räpiköin aina samalla valikoimalla. Aloin tajuta, että ns. peruspalikkani eivät ole kunnossa. Ei huteralle pohjalle kannata yrittää rakentaa mitään uutta.  BJJ-foorumeilla ja -sometileillä törmää usein myös taikasanaan ”fundamentals”. Tähän sanaan olisi kannattanut tarttua jo ajat sitten, mutta onneksi olen nyt tässä.

Mitä sitten voi tehdä rakentaakseen paremman pohjan? Voi ottaa yksityistunteja, käydä seminaareissa ja treenata eri saleilla. Sitten voi vaikka mennä uudestaan peruskurssille. Valitsin vikan.

En halunnut käydä peruskurssia nykyisessä seurassani, joten pistin jäsenyyteni jäähylle ja valitsin kamppailuseuran lähempänä kotia. Uudella salille kävelee alle 10 minuuttia, mikä tuntuu luksukselta junarallin  jälkeen.

Nyt olen käynyt muutamia viikkoja peruskurssia ja tuntuu, että tämä on paras BJJ-päätökseni pitkään aikaan. Olen oppinut jo tosi paljon, esim. miten saada americana tosi tiukaksi ja vahvaksi ja miten tehdään oikeaoppinen shrimp. Kyllä! Olen tehnyt senkin vähän sinnepäin kaikki nämä vuodet. Jos oikeaoppinen shrimp ei ole osa ”fundamentaaleja”, niin mikä on? Haastavinta on opetella eroon huonoista tavoista.

Vielä en tiedä, mihin seuraan ja millä intensiteetillä päädyn harrastamaan tätä rakastamaani lajia, mutta aika näyttää. Nyt keskityn vain vahvemman pohjan rakentamiseen ja katson, mitä siitä seuraa.