Laatulehti The Guardian nimesi Ragnar Kjartanssonin video- ja musiikkiteoksen The Visitors vuosisadan parhaaksi taideteokseksi.  Tämän takia täytyi mennä Kiasmaan. The Visitorsille varatussa tilassa oli liikaa tungosta ja hälinää, jotta teokseen olisi voinut todella syventyä. Kokemus jäi vähän latteaksi. Täytyy ehkä mennä uudestaan hiljaisempana ajankohtana.

Täysin odottamatta Kiasma-iltapäivän todellinen elämys löytyi muutamaa kerrosta alempaa, jossa pienessä pimeässä tilassa esitettiin saamelaistaustaisen Marja Helanderin tanssielokuvaa Eatnanvuloš Lottit –  Maan sisällä linnut (2018).

En tiennyt koko tanssielokuva-genrestä ennen kun muuta vuosi sitten haastattelin lehtijuttua varten ala- ja ylästeeen rinnakkaisluokkalaistani, ohjaajaaksi opiskellutta Kim Saarista, jonka esikoisohjaus, tanssielokuva Body Language Zone (2015) voitti uskomattoman määrän palkintoja eri elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa.

Mikäli genre on myös sinulle uusi, jaan tässä Kim Saarisen vinkin tanssielokuvaan (tekemäni juttu julkaistu mm. Keski-Uusimaa lehdessä):

– Tanssielokuvassa katsoja tekee paljon tulkintaa, se kannattaa ottaa hyvin avoimesti.

Sundance-elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa viime vuonna esitetty Eatnanvuloš Lottitelokuva tarjoaa kauneutta jokaisella freimillä. Saamelaiset tanssin opiskelijat ja kaksoset Birit ja Katja Haarla tanssivat läpi Saamenmaata ja päätyvät myös Eduskuntatalon portaille. Äänimailma vaihtelee kujeilevan ja villin sekä painostavan ja dramaattisen välillä. Matkalle mahtuu suopungin heittoa, mikroaaltouuneja, täytettyjä eläimiä sekä Valtion maata -kyltti, jonka sisaret uudistavat. Sydän pakahtuu ja hieman myös alkaa hävettää, kuinka vähän itse tietää alkuperäiskansan elämästä tai haasteista Suomessa.

Mikä parasta, nuoret tanssijat ovat tehneet koreografian itse, mikä tuntuu myös symboliikan kannalta ainoalta oikealta ratkaisulta.

Mikäli Kiasmaan ei ehdi, on teos katsottavissa myös YLE Areenasta jopa ensi vuoteen asti.

Kuvankaappaukset: YLE Areena

Linkit:

Eatnanvulos Lottit –  Maan sisällä linnut (2018).

Kim Saarisen haastattelu