Kello on varttia vaille keskiyö. Pian elämme GOTin jälkeisessä maailmassa, jossa maanantaisin ei katsota CMorea (tai öisin HBO:ta) eikä Facebook-algoritmini enää syötä jokaista analyyttista GOT-artikkelia.

*Spoilereita luvassa!*

En olisi uskonut, että tulee jakso, jossa pidän Cerseistä enemmän kuin Danysta…huh.

Golden Company ja Iron Fleet olivat melkoisen heppoinen oloinen vastus Danylle ja Drogonille. Varsinkin GC oli ihan vitsi. Asiat menivätkin Jonin ja muiden kannalta vähän liiankin hyvin, kunnes Danyn maaninen kostoretki roihahti toden teolla käyntiin. King’s Landingin täystuho oli ikävä käänne. Varyksen kuolema myös. Viime bloggauksessa ennustin, että hän jatkaa loppuun asti. Viimeisen henkäyksen veti yllättävän moni merkittävä hahmo.

Toiseksi viimeisessä jaksossa tapahtui niin paljon, että olen vieläkin läkähdyksissä. Osin jakso tuntuikin vähän hätäiseltä.

Siinä missä Sandor Clegane tarjoili jakson näyttävimmän taistelukohtauksen, jäi Aryan oma ristiretki pölyiseksi kujanjuoksuksi. Tomuavan sekoilun päättyminen täysin rauhallisen, jonkinlaisessa jumalaisessa valossa kylpevän hevosen löytämiseen tuntui omituiselta ja irralliselta kohtaukselta. Vihdoin näimme Mountainin turmeltuneet kasvot, mutta en välttämättä olisi halunnut. Hän muistutti vähän liikaa laavassa palanutta Anakin Skywalkeria.

Lannisterin sisarusten keskinäiset siteet olivat yksi tämän jakson keskeisistä teemoista. Tyrion vapautti veljensä, Jaime ”pelasti” siskonsa ja rakastettunsa. Cersein ja Jaimen jälleennäkeminen oli upea elokuvallinen ja tunnepitoinen kohtaus, joka oli pieni helpottava rakkauden hetki kaiken kuoleman keskellä. Cersei osoitti enemmän inhimillisyyttä kuin kaikissa aikaisemmissa jaksoissa yhteensä. En voi olla ihailematta sitä, kuinka kertakaikkisen upea näyttelijä Lena Headey on. Olin itkeä kun hän itki, vaikka olen vihannut hänen hahmoaan alusta asti. Olisin halunnut itsekin halata häntä, kun hän lapsen tavoin halusi Jaimen syliin.

Dany muuttui sekunneissa protagonistista langenneeksi sankariksi. Hänen täydellistä muutostaan vapauttajasta sadistiseksi murhaajaksi ei mielestäni pedattu ihan tarpeeksi. Löystyneet letit ja tyhjä katse eivät ihan siihen riittäneet, että tähän täyskäännökseen tai ”napsahtamiseen” olisi ollut tarpeeksi eväitä. No, tämä on Game of Thrones, jossa odottamaton on uusi normaali.

Veikkaan, että Arya päättää Danyn päivät ja Drogon alkaa seurata Jonia. King’s Landingissa ei ole enää halitttavaa, joten valta siirtyy pohjoiseen, joko Jonille, Gendrylle tai Sansalle.

Once more with feeling: ensi viikkoon!