Olen lukuisissa tulevaisuutta koskevissa puheenvuoroissa ja seminaareissa törmännyt samaan listaan disruptiivisesta liiketoiminnasta. Maailman suurin majoituspalvelu AirBnb ei omista hotelleja, ihmisiä kyydittävä Uber ei omista takseja, mediajätti Facebook ei tuota sisältöjä jne. Listoilla en ole vielä nähnyt Glowee-yritystä, jonka vaikutus voi olla käsittämättömän laaja, suurempi kuin monella disruption markkinoillaan aiheuttaneella yrityksellä yhteensä.

Oon fiiliksissä kaikesta orgaanisesta, saastuttamattomasta ja luonnonmukaisesta, ja sitä Glowee on. Yritys kehittää biologista valontuotantoa ihmisten käyttöön, eli valoa ilman sähköä ja siten myös ilman valosaastetta. Valontuotantotapa on saanut inspiraationsa suoraan luonnosta, tarkemmin ottaen merestä. Bioluminoivia eliöitä ovat  syvänmeren ”oliot”, mutta myös esimerkiksi kiiltomadot, joiden yliluonnollisen oloista neonkeltaista hehkua olen itsekin mökkirannassa todistanut. Bioluminoivat eliöt käyttävät tuottamaansa valoa esimerkiksi saalistukseen tai kumppanin houkutteluun.

Bioluminesenssi syntyy kemiallisessa reaktiossa solussa tai sen ulkopuolella. Gloween bioluminoivat ”lamput” ovat kuoria, joiden sisällä on ravinteita ja happea. Olosuhteissa syntyy kolibakteeri, jota muokataan geneettisesti ja johon lisätään bioluminessenssin geeni.  Wired-lehden artikkelin mukaan Gloweella koodataan pikkuseepian (bioluminoiva mustekala) DNA:ta, jolloin valosta saadaan intensiivisempi. Rakastan teknologiaa , jossa ratkaisuja etsitään luonnosta ja biomimeettisesta tutkimuksesta ja ajattelusta.

Gloween tarkoituksena ja sen toimitusjohtajan Sandra Reyn haaveena on tulevaisuudessa korvata osa käyttämästämme sähköstä bioluminessenssillä. Wired-lehden haastattelun mukaan Gloweella on jo prototyyppi pitkäaikaisempaan valaisemiseen, tällä hetkellä lampun käyttöikä on kolme päivää.

Gloweeta voi seurata myös Twitterissä.

PS. Etsiessäni tietoa ja oikeita termejä tätä postausta varten, löysin Suomen Bioteollisuuden tuottaman näppärän biotekniikan sanaston. Siihen voi tutusta täällä.

Kuva: Glowee

Lähde: Wired