Kuuntelen parhaillaan Piilaaksosta (jota Kuolemanlaaksoksikin kutsutaan) tulevan tietokirjailija ja tutkija Jaron Lanierin kirjaa *10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt (2019). Ajatus somen haitallisuudesta ei ole vieras, mutta mitä pidemmälle kirjassa pääsen, sitä epämukavammaksi oloni tunnen. Lanier kutsuu sosiaalisia medioita sumuttimiksi, jotka tutkivat, ohjailevat ja pyrkivät muuttamaan käytöstämme tuottaen samalla uskomattomia voittoja tietyille tahoille. Tämäkin on tuttua, mutta en ole kuullut sitä ennen näin suorapuheisesti esitettynä. Lanierin mukaan sosiaalinen media rappeuttaa yhteiskunnat ja saa ihmiset voimaan huonosti.

”It’s not healthy, for my eyes, my brain and my soul. ” –Anna Chui,  Lifehack-sivuston toimittaja

En pääse juuri nyt somesta eroon kokonaan vaikka haluaisin, sillä se kuuluu vahvasti työnkuvaani. Ylläpidän sometilejä ja hankin sieltä työni kannalta olennaista tietoa.
Haluaisin kuitenkin tietää, miten elämä muuttuisi, jos en käyttäisi somea lainkaan. Voin kokeilla tätä vapaa-ajallani. Suurin haaste tulee olemaan Instagramin dumppaaminen, sillä se ollut päivittäinen osa elämääni jo ainakin neljä vuotta. Kuten moni muukin, rakennan siellä identiteettiäni ja osa tuloistani tulee suoraan siellä työskentelystä, mutta onko siinä lopulta mitään järkeä?

Lanierin mukaan meidän ei tarvitse luopua internetistä (miten enää tässä vaiheessa voisimmekaan?) tai älypuhelimista, eikä sosiaalinen media itsessään ole ongelma, vaan manipulaattorit, jotka siellä toimivat. Tämän postauksen loppuun olen lisännyt videon, jossa Lanier visioi ratkaisuksi esimerkiksi maksullista somea, joka olisi manipulaattoreista vapaa. Toisaalta jättääkö tämä malli manipulaation armoille ne, joilla ei ole varaa maksaa?

Sometilien poistamisen oletetut plussat ja miinukset
(Lanierilta poimitut ajatukset merkattu, muut omia oletuksia)

+ keskittymiskyvyn kasvaminen
+ ärtyneisyyden ja kielteisten tunteiden vähentyminen
+ rahan säästäminen, koska en osallistu jokaiselle vegaanibrunssille, joka vastaan tulee
+ maailmankuvan kirkastuminen (Lanier)
+ vapaan tahdon kasvaminen & zombiutumisen estäminen (Lanier)
+ manipulaattorien kynsistä pääseminen (Lanier)
+ silmien terveyden parantuminen sekä unen laadun paraneminen
+ enemmän tilaa spontaaniudelle ja sattumanvaraisuudelle elämässä

– rakastan Instagramin käyttöä ja kivojen kuvien jakamista
– merkittävä fomo (eniten erilaisten tapahtumien ja mahdollisuuksien kohdalta, kavereiden kuulumiset voi selvittää WhatsAppissa, tai mieluiten kryptatussa Telegramissa)
– jonkinlainen identiteettikriisi

Täytyy kuunnella kirja loppuun ja vähän pohtia kaikkea. Enimmäkseen luotan Lanierin arvioon, mutta hän on myös taloudellisesti riippumaton somesta, toisin kuin itse.

PS. Mikäli harkitset vakavasti esim. Instagramin poistamista (kuten minä juuri nyt) löydät WikiHown ohjeen Instagram-kuvien tallentamiseen ennen tilin poistamista täältä.

Anna Chuin koko artikkeli  somen käytön rajoittamisesta täällä.

*Affiliate-linkki, eli jos ostat sen kautta, saan pienen osuuden myynnistä.