Tänään lounastauolla olin eri työpaikkaruokalassa kuin useimmiten. En ehtinyt lukea menua läpi ennen maksamista. Tarjolla ei ollut lainkaan vegaanista pääruokaa, joten kokosin salaatin, jonka tiesin olevan lounaaksi riittämätön. Tarjoilija otti homman haltuun ja sain lopulta ison kasan vegaanisia, todella herkullisia lihapullia, joiden seuraksi hain kookosriisiä. Muut olivat syöneet jo ajat sitten ja itsekin olin lähdössä kun sain lautasen, mutta söin kaiken erittäin tyytyväisenä. Vegaanius vaatii usein vähän vaivannäköä ja suunnitelmallisuutta, mutta ei niin paljon, että se olisi koskaan ongelma kotona tai ulkona syödessä, varsinkaan Helsingissä vuonna 2019, eikä kovin usein enää muuallakaan. Rakastan tätä ruokavaliota, se on osa identiteettiäni. Enkä ikävöi sekasyöntiajoista muuta kuin joitakin kypsytettyjä juustoja. Mutta elämässä on parempiakin asioita kuin haisevat juustot. Hah.

The Game Changers -dokumentti

 

 

En ole syönyt lihaa 12 vuoteen ja olen noudattanut täysin vegaanista ruokavaliota noin 3-4 vuotta. Tämä dokkariarvio ei voi olla mitenkään objektiivinen. Katsoin tätä punajuuren punaisten linssien läpi.

The Game Changers tuntui kuin joltain armahdukselta tai synninpäästöltä, ehkä pitkään odotetulta uskonvahvistukselta. Niin paljon kun (mun) vegaanista ruokavaliota on kummasteltu, vähätelty ja sille on naureskeltu niin…..Niin tekisi mieli läväyttää tämä dokkari jokaisen irvailijan katsottavaksi ja kysyä, oliko vielä jotain sanottavaa? Oliko vielä jotain? Olisi myös tehnyt mieli leffasalissa nousta seisomaan ja huutaa, että mä olen tiennyt jo vuosia, että tämä on hyvä juttu! Moni muu olisi varmasti voinut nousta seisomaan kanssani ja huutaa samaa, sillä dokkarin loputtua yleisö puhkesi spontaaneihin aplodeihin, tiistai-iltana Tennispalatsin pienessä salissa numero 12.  Jos paikalla oli sekaaneita, he pitivät moista varmaan kulttimaisena toimintana. Olen kuullut tasan yhden kerran aplodit leffassa ennen tätä. Silloin ihmiset villitsi piskuisen Yodan yllättävän akrobaattinen valomiekkailukohtaus Kloonien hyökkäyksessä (2002)

“Someone asked me how could you get as strong as an ox without eating any meat? And my answer was, have you ever seen an ox eat meat?’” – Patrik Baboumian, Saksan vahvin mies

The Game Changers on isolla rahalla, isojen nimien tekemä dokumentti vegaaniruokavalion terveysvaikutuksista. Tuottajina mm. James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Novak Djokovic ja Lewis Hamilton. Dokkari sivuaa eläinten oikeuksia ja  ilmastonmuutosta, mutta fokus on ihmisen fyysisessä suorituskyvyssä, jonka kasvissyönti näyttää tutkimusten valossa vievän uudelle tasolle.

Tutkimusmatkaa dokkarissa tekee entinen UFC-ottelija James Wilks. Dokkari ampuu alas kaikki ikiaikaiset mielikuvat, jotka liitetään lihansyöntiin (esim. ihmisten kulmahampaiden tarkoitus) sekä myytit, jotka liitetään kasvissyöntiin (esim. soijan estrogeenipitoisuus ja proteiinin vähyys kasvisruokavaliossa). Bang. Bang. Bang. Jäljelle ei jää yhtään mitään, millä perustella lihansyöntiä tai eläinperäisiä ruokia ihmiselle luonnollisena saatika järkevänä valintana. Dokkari oli selvästi suunniteltu miehille, jotka tarvitsenevat enemmän vakuuttelua kasvissyönin hyödyistä kuin naiset.

Yksi huvittavimmista hetkistä  leffaillan aikana oli, kun yleisö suorastaan kohahti saadessaan tietää, ettei Nimai Delgadon näköinen kaveri ole k o s k a a n syönyt lihaa. (Delgado roikkuu tämän artikkelin pääkuvassa vasemmalla.)

Lopputekstien jälkeen seurasi yllättävän ruohonjuurihenkinen call-to-action-osuus (tätä ei ole Netflix-versiossa), jossa annettiin konkreettisia neuvoja sekä vegaaneille että vegaaniudesta kiinnostuneille. Osuudessa näkyi selvästi tekijöiden tahtotila: muutosta, nyt! Kävelin leffateatterista ulos kuulokkeet korvilla, joista soi repeatilla ja vähän liian kovalla The Game Changersin tunnaribiisi, Tyrone Briggsin Victorious. Tunsin pakahduttavaa ylpeyttä siitä, että olin tehnyt tämän vegaanisen valinnan jo vuosia sitten. Toivon, että tämä dokkari muuttaa monta mieltä.

Suosittelen The Game Changers -dokkaria kaikille, jotka tykkäävät syödä tai liikkua. Kaikille, jotka haluavat parempia tuloksia, paremman kunnon ja haluavat vaikuttaa elämänsä kestoon ja laatuun. Dokkari on hankittavissa suurimmilta alustoita ensi kuussa.

PS.Olen pitänyt vegaaniutta seksikkäänä (koska se yhdistyy mielessäni empatiakykyyn ja älykkyyteen), mutta tämän dokkari vie seksikkyyden aivan uusiin sfääreihin. Huh.

Kiinnostaako vegaaninen ruokavalio?

Tässä muutama kirjasuositus, mikäli olet kiinnostunut siirtymään kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota. *Huom! Mikäli ostat linkkien kautta, saan pienen osuuden myynnistä.

  1. * Elina Innasen / Chocochilin ruokakirjat: Viiden tähden vegaani tai Chocochillin arkiruokaa
  2. *Johanna Kaipiaisen Vegaanin ravitsemus 
  3.  *Eläinten syömisen eettisyyttä rajustikin pohtiva Jonathan Safran Foerin kulttiteos Eläinten syömisestä (2011)
  4.  *Linda Kovasen kirja Liikkujan kasvisruokaa ( 2018)
  5. *Jean-Christian Juryn megateos Vegan: The Cookbook (2017), joka esittelee vegaanisia ruokia 150 eri maasta.