Airbnb on lyhenne sanoista air bed & breakfast. Jenkeissä perustetun, megaisoksi kasvaneen start-upin (CNN:n mukaan viime vuonna yrityksen arvo oli noin 25.5 miljardia euroa) kautta voi vuokrata tai tarjota vuokralle taloja, asuntoja tai vaikka yksittäisiä huoneita. Suomessa Airbnb näkyi uutisissa viime kerran siksi, että opiskelijat olivat vuokranneet Helsingin kaupungin asuntoja Airbnb:n kautta, mikä on laitonta kaupungin näkökulmasta.

Olen ollut kaksi kertaa Airbnb-majoituksessa. Ensimmäisen kerran Pariisin Goutte d´Or:issa, eli ”Little Africassa”, ja toisen kerran Brooklynin Bedford-Stuyvesantissa. Näiden kertojen jälkeen voin todeta, että tavallisessa hotellissa majoittuminen on supertylsä vaihtoehto.

Mikä sitten on hyvää?
Tapaat mahdollisesti paikallisia, et asu turistialueella tai turistien ympäröimänä, eli pääset todennäköisesti lähemmäksi kohdemaasi kulttuuria ja elämäntyyliä (opin esim. sen, että New Yorkissa roskat pitää lajitella todella huolellisesti, muuten kuskit jättävät ne pihallesi perjantaina), voit laittaa itse aamiaista keittiössä lähikaupan valikoimasta, saatat säästää koko prosessissa rahaa (paitsi jos asut 10 000 dollaria yöltä maksavassa Airbnb-kodissa kuten Beyoncé viime Super Bowlin aikaan), voit jakaa vaikka kokonaisen talon seurueesi kanssa ja alat vaistomaisesti kutsua majoituspaikkaasi kodiksi, sillä se todella tuntuu siltä.

Olen itse innoissani sisustusjutuista, joten ulkomaisten kotien näkeminen on inspiroivaa. Brooklynissa asuntomme omistajista ainakin toinen oli graafinen suunnittelija, ja se näkyi tyylikkäässä asunnossa. Haluaisin hankkia omaan kämppääni bamburullaverhot, elektronisen kahvimyllyn ja hamam-pyyhkeitä, aivan kuten brooklynilaisunnossakin oli.

Miinukset
En oikeastaan keksi miinuksia, vaikka tiedän, että huonojakin Airbnb-kokemuksia on. Kauhujutut (säpäleiksi laitetut kodit tai huijaukset) ovat kuitenkin pikkuruinen osa miljoonista vuokrauskerroista. Airbnb:lla on myös majoitustakuu.

Miinukseksi voinee sanoa sen, että majoituspaikasta riippuen et välttämättä voi jättää tavaroita säilöön lähtöpäivänä tai viedä postikortteja vastaanottoon. Joillekin majoittajille tosin sopii myöhäinen check-out ja kortit voi viedä itse postitoimistoon.

Oman asunnon vuokraaminen
Poikaystäväni on vuokrannut Airbnb:n kautta omaa Kallion-asuntoaan muutamia kertoja. Siellä on vieraillut muun muassa italialainen mies (jätti isännälle pastaa ja tomaattikastiketta) sekä venäläinen pariskunta. Asunto on ollut siisti vieraiden jäljiltä ja kaikki on mennyt sovitusti.

Suosittelen selailemaan Airbnb:n asuntotarjontaa ennen kun seuraavan kerran matkustat.