AMANDA KNOX (Netflix Original Series 2016)

Ohjaajat: Rod Blackhurst ja Brian McGinn

Arvio:

Amanda Knox on Amerikan Anneli Auer. Nainen, joka herättää vahvoja mielipiteitä käytöksellään ja käyttäytyy monen mielestä ”epänormaalisti”. Monikaan näitä naisia arvostellut on tuskin itse ollut syytettynä murhasta. Kuka osaa sanoa varmaksi, miten itse käyttäytyisi?

Juoni lyhyesti: britti vaihto-opiskelijanainen murhataan erityisen raa’alla tavalla vuonna 2007. Kämppis Amanda Knox ja hänen lomaromanssinsa Raffaele Sollecito vaikuttavat todennäköisimmiltä murhaajilta. Mediamyllykkä ja tutkinta alkavat.

Aueria ja Knoxia on kuvailtu samankaltaisin termein ja heidät on upotettu toinen toistaan hullumpiin teorioihin. He eivät tule koskaan olemaan ”niin kuin kaikki muut”.  Monella Knoxista tai Auerista kuulleilla on mielipide, joka perustuu enemmän tai vähemmän omiin tulkintoihin.  Knox ja Auer vaikuttavat kyllä olevan ainoat ihmiset, jotka tietävät, mistä heihin yhdistetyissä henkirikoksissa oli kyse.

Tänä vuonna valmistunut Amanda Knox -dokkari tekee eriskummallisen olon ja jättää avoimia kysymyksiä ilmaan samalla tavalla kuin Pekka Lehdon Ulvilan murhamysteeri (2014).  Knox vaikuttaa samalla tavalla laskelmoivalta ja hieman psykopaattiselta kuin Robert Durst HBO:n kertakaikkisen loistavassa ja hyytävässä minidokkarisarjassa The Jinx: Life and Deaths of Robert Durst (2015). Durstin syyttömyyden kannalla on lähes mahdotonta olla.

Dokkaria katsoessa pitää vain aina muistaa, että jokainen kohtaus on dokumentin tekijän valinta. Mikään ei ole sattumaa. Henkilöhahmoja voi luoda, asioita dramatisoida ja piirteitä voi korostaa lukuisilla eri valinnoilla. Aidosti journalistisessa dokkarissa asiat näytetään kuin ne ovat. Dokkari ei tee Knoxista syyllistä eikä syytöntä, mutta jotenkin Knox vaikuttaa vähemmän syylliseltä kuin Auer. En siltikään ole vahvasti kummankaan syyllisyyden tai syyttömyyden kannalla.

Amanda Knox -dokkari on katsomisen arvoinen pelkästään Knoxin vähäeleisen, mutta painavaa kuultavaa sisältävän alkumonologin takia.

Netflix tekee näyttävää dokumenttia isolla rahalla. Hienosti editoidun dokumentin on leikannut Matthew Hamachek, jonka huippuskilssit olivat käytössä esimerkiksi Docventuresin neloskaudella esitetyssä Cartel Land -dokkarissa. Suosittelen lämpimästi (tai kylmästi) kaikkia tässä artikkelissa mainittuja dokkareita.