Selailin tuossa yksi ilta Nordnetiä, mietin mihin sijoittaisin ensimmäisen pienen summani. Hihkuin monta kertaa innosta tutustuessani sijoittamista käsitteleviin artikkeleihin. Tämä on ihan mahtava maailma, johon olen vihdoin astumassa!

Haluan sijoittaa vain sellaisiin yrityksiin, jotka vastaavat omia arvojani ja jotka ovat omalla asteikollani eettisiä. Sijoittamistermein kyseessä voi olla ”socially responsible investing” tai esimerkiksi ”impact investing”, jos sijoittamisen kohteina ovat esimerkiksi ilmastonmuutosta vastaan taistelevat yritykset.

Kenties elämäni tärkeimpiä arvoja on kaikkien elävien olentojen sekä ympäristön kunnioittaminen. Tämä näkyy arjessani eniten kuukausilahjoittamisena, luomutuotteina, julkisen liikenteen käyttämisenä, vegaanisessa syömisessä ja vegaanisissa kulutustuotteissa, kuten kosmetiikassa. En ole 100% vegaani ja ympäristöystävällinen kaikissa valinnoissani (esim. vaatteet, huonekalut, matkustus yms.), mutta mietin omistamista, valintojani, tekemisiäni ja hankintojani koko ajan tarkemmin. Vegaanius ja sen ohella eläinten oikeudet ovat kasvava trendi, jonka ympäriltä löytyy valtavasti yrityksiä, kuten lihan korvaavia tuotteita tai eläinkokeille vaihtoehtoja kehittäviä yrityksiä.

En halua sijoittaa pennosiani fossiilisiin polttoaineisiin, ympäristön kannalta haitallliseen toimintaan, eläimillä testattavaan kosmetiikkaan, uhkapelaamiseen tai esimerkiksi tupakka-, ase- tai lihateollisuuteen,

Ostin oppimismielessä ensimmäisen osakkeeni kotimaisesta kiertotalousyrityksestä ja toisen osakkeeni amerikkalaisesta Beyond Meat – elintarvikeyrityksestä, jonka tuotteet ovat saaneet melkoista hypeä ympärilleen tänä vuonna Suomessakin. Beyond Meatin on ottanut omakseen esimerkiksi Scandic-hotelliketju, Bun2Bun-hampurilaisravintola ja löytyypä tuotteita jo jostain marketeistakin. Haluaisin sijoittaa Beyond Meatin ja esimerkiksi Oatlyn tai Alpron kaltaisiin brändeihin, mutta toistaiseksi aion tehdä pienet sijoitukseni Nordnetin kautta.

Omien arvojen mukaisten sijoituskohteiden löytäminen ei ole ihan helppoa.  Yritän ensimmäisten osakeostojeni kautta hieman yrittää ymmärtää sijoittamisen ja osakkeiden lainalaisuuksia ennen kun teen mitään suurempia ostoja tai automatisoin sijoittamiseni.

Ps. Lue lisää vegaanille sopivasta sijoittamisesta: The Best Vegan Companies to Invest In: Public and Private Stock Options.