Kesäloma sisälsi kotimaan matkailua. Kun noudattaa vegaanista ruokavaliota, tapahtuu ruokapaikkojen scouttaus yleensä verkossa hyvin ajoin ennen matkaa.  Joskus tulee jätettyä joku paikkakunta siksikin väliin, että googlatessa ei löydä yhtäkään ruokapaikkaa. Se on sääli, mutta näin se maailma nyt pyörii.

Tie vei tänä kesänä Länsi-Suomeen. Tässä muutama vinkki Mathildedalin, Rauman, Porin ja Vaasan vegaanisesta tarjonnasta.

Mathildedal

Mathildedal on mainiosti brändätty ruukkikylä Teijon kansallispuiston kupeessa. Kylässä on paljon ravintoloita, myymälöitä ja muuta toimintaa, kuten kesäteatteri, venesatama ja alpakkatila. Viehättävä paikka kesällä ja varmaankin upea myös esim. joulun aikaan. Mathildedalissa pystyy myös vuokraamaan kallion päällä sijaitsevan rantasaunan.  Tätä kokemusta voi suositella, varsinkin jos onnistuu varaamaan illan viimeisen vuoron. Siihen mennessä viereinen karavaanialue on hiljentynyt ja Matildajärveen voi pulahtaa lähes täydellisessä hiljaisuudessa.

Petri’s Chocolate Bed & Breakfast
Yöpyminen hotelliksi muutetussa koulurakennuksessa oli omanlaisensa kokemus. Huoneiden vessattomuus yllätti! Henkilökunnan kanssa tuli sovittua vegaanisesta aamiaisesta edeltävänä iltana. Vaikutti siltä, että ei ollut lupa odottaa mitään ihmeellistä. Kun aamupalalle sitten meni, se oli katettu kauniisti valmiiksi pöydälle. Aamiainen oli runsas ja sisälsi myös Petri’s Chocolate -vegaanikonvehteja. Saatavilla oli mm. kasvimaitoa kahviin ja hummusta leivän päälle.

Kyläravintola Terho
Ihan kuin olisi astunut keskelle Emmerdale-kohtausta. Kotoisa, hieman pubimainen ravintola oli tupaten täynnä kyläläisiä juomassa, syömässä ja nauttimassa toistensa seurasta.  Pöytävarauksia ei oteta, joten kannattaa olla kärppänä paikana nälkäisenä. Ansa-pizza (12e) on vegaaninen. Tarjolla on myös kolmen kaverin jäätelöä. Terhossa kannattaa maistella paikallisia oluita ja siidereitä.  Takapihalta löytyy Beer Garden.

 

Rauma

Osteria da Filippo – italialaista tunnelmaa keskellä vanhaa Raumaa
Kaksi raumalaista suositteli tätä ravintolaa, ja oikeassa olivat. Rento paikka, jossa on aitoa italialaista tunnelmaa. Saatavilla mm. herkullista vegaanista pastaa. Erittäin tuoretta ja täyteläistä. Pastassani oli herkullista pestoa ja pinjansiemeniä, mutta kyseistä pasta-annosta ei löydy enää menusta. Vanhan kaupungin tunnelma ulkona, kansainvälinen tunnelma sisällä (kuuli useita eri kieliä),  kermainen pasta ja tarjoilijan suositteleman täyteläinen punaviini. Hyvä ainekset ihanaan iltaan. Ravintolan seinillä on kuuluisia italialaisia mustavalkokuvissa. Bertoluccien ja Fellinien väliin olis kyllä mahtunut myös italialaisia naisia.

Rauman puistokahvila – Pullahiiren pit-stop
Korvapuusteja ja voisilmäpullaa. Kasvimaitoja. Vähän kolkko sisältä, mutta hyvänmakuisia leivonnaisia.

 

Pori

Turo’s Heavy Kebab – raskasta mättöä!
En ole ikinä nähnyt näin paljon ranskalaisia lautasellani. En pystynyt välttämään ruokahävikkiä, sillä kullankeltaisia ranuja oli varmaan puoli kiloa. Otin Tofu & Chips -aterian (12e). Siihen kuului myös kolme isoa paneroitua tofumötkälettä, tuoretta sitruunaa, fressiä tartar-kastiketta ja tilliä. Ihan superhyvä mättö. Ovi kävi koko ajan, paikka on varmasti paikallisten suosikki. Vegaaniset ruoat on selvästi merkattu. Rendeli paikka. Mene tosi-tosi nälkäisenä tänne!

Katso Turon menu.

 

Vaasa

Niska – tyylikästä peltileipää
Aivan erinomaista pizzaaa, tai siis ”peltileipää”. Listalla Ester on vegaaninen. Vegaanijuustoa saatavilla. En ole koskaan syönyt paikan päällä, mutta ravintola tyylikäs ja viihtyisä. Supermukavaa henkilökuntaa.

Magokoro – erikoisempiakin susheja
Magokoroon halutessaan täytyy astua Rewell-kauppakeskukseen. Magokorosta saa paljon erilaisia vegaanisusheja, ja valikoimassa on muutakin kuin kurkkumakia. Tilasin Veggie set -lajitelman, jossa oli 16 palaa. Hinta 12 euroa. Ekstrapisteet shiitake-nigiristä – ja Mango Bliss -makeista.

Kala-Janne – yksinkertaista kesäruokaa
Kala-Janne on vaasalainen saaristoklassikko. Se mainitaan jopa Yön Poltteen kappaleessa Tyttö sinä olet meritähti. Kala-Jannelle pääsee vain veneellä. Omistaja pyörittää kahvila-ravintolaa kesät ja lomailee Floridassa talvet. Kala-Jannelta voi saada vegaanista linssikeittoa sekä Valion vegaanisen suklaatuutin. 

Raawka
Söisin joka päivä Raawkassa, jos voisin. Raakaruokaa syödessä tuntuu siltä kuin syntyisi uudelleen. Ihanat bowlit ja siemennäkkärit, ah. Upeat raaka-aineet ja kiva tunnelma. Superkauniita raakakakkuja ja kenties paras Snickers-kakku tähän mennessä.