Onko vegaanius sittenkin ohimenevä trendi? Marginaalista puuhastelua? Sitä olen ajatellut viime aikoina, kun kevään aikana muun muassa vegaanisia leivonnaisia tarjonnut Greenbake ja kulttiravintola Silvoplee tekivät konkurssin, Vegekaupan ihanin yrittäjä ilmoitti lopettamisesta ja monia suosikkituotteita on kadonnut ruokakaupoista. Syy voi tietty olla muualla kuin kiinnostuksen hiipumisessa, mutta eihän tämä hyvältä näytä. Tästä harmistuneena ja sisuuntuneena jaan tämänhetkisiä vegaanisia suosikkeja, koska vielä niitä on.

Pidän valtavasti ilmeisistä vegaanisista syötävistä, kuten marjoista, siemenistä, oliiveista, pähkinöistä, kaurasta, öljyistä, yrteistä, sienistä ja kasviksista, ja niitä kulutan mieluiten. En kuitenkaan elä vain niillä.

Proteiinituotteet

Tällä hetkellä tyypillinen aamupalani on tummapaahtoinen kahvi kauramaidolla ja  Alpron Plant Protein – vaniljavanukas. Paahdolla on väliä vain siksi, että tummapaahtoisessa on vähemmän kofeiinia ja en saa siitä kofeiini-OD:ta. Joka aterialla pitää olla jotain tuoretta, joten laitan vanukkaan pinnalle aina marjoja (useimmiten pensasmustikoita) ja usein myös manteleita. Manteleiden kanssa vanukas on kunnon proteiinipommi.

Barebellsilla on kolme hyvää vegaiinista proteiinipatukkaa. Aika pitkään sai odotella hyvää sellaista. Proteiinivalmisteiden imelyys on joskus enemmän kuin kestän. Suosikkimaku Barebellseista on siniseen kääreeseen pakattu Chocolate Dough. Ostan aina laatikollisen kerralla ja pidän patukoita mukana töissä.

Leivän päälle

En ole koskaan välittänyt vegaanisista leivänpäällistä, kuten leikkeleistä ja juustoista. Kiinteistä juustoista ostan joskus Porlammin Vegeplussaa (mikä toimii kivasti pizzassa tai Myrttisen suolakurkkujen kanssa ruisleivän päällä).

Leikkeleiden välttelyhommaan tuli muutos Meeatin MUU Roast Biiffin takia. Se on aivan törkeän hyvää. Laadukasta sinappia, tuoretta tomaattia ja mustapippuria sen kanssa, niin saa kunnon herkkuleivät! Sekasyöjäsiskoni mukaan Biif muistuttaa suolalihaa.

Kasvisrasvalevitteistä ostan pelkästään Naturlin mustaaan matalaan purkkiin pakattua vegaanista levitettä. Se sulaa huoneenlämmössä ennätysnopeasti, mutta on jotenkin vähiten teollisen makuinen ”margariineista”. En tiedä kannattaisiko niitä syödä ollenkaan, nehän ovat monien mielestä seuraavia saatanasta.

Biiffin lisäksi Foodinin Paramesan-valmiste on parasta leivän päälle juuri nyt. Tosin ei Biiffin kanssa, muuten tulee liikaa suolaa. Valmiste sisältää hiivahiutaleita, siemeniä ja pähkinää. Ah. Kiitos sille, joka pisti nämä yksinkertaiset ainesosat yhteen. Se sopii myös pastoihin ja salaatteihin. Olen tykännyt aiemminkin syödä paahtoleivän vain hiivahiutaleiden (ja levitteen) kanssa, sillä maku muistuttaa lapsuuden suosikkia: juustopaahtoleipää. Paramesan on paahtiksen päällä vielä parempi kuin tavallinen hiivahiutale.

+ Porokylän Juuso-sämpylä oli muuten ihan kivan makuinen. Toimii paahdettuna. Paahdan leivän muutenkin lähes aina.

Makeat herkut, kuten jäätelö, suklaa ja karkit

Koska olen tämmöinen perusjutuista ja -mauista nauttiva foodie, valitsen juuri nyt kaupan pakastealtaasta Kolmen kaverin vaniljapuikon. Parhaista parhain vegaaninen jäätelö kenties koko Suomessa on Jädelinon pistaasijäätelö, jota aion syödä kesällä mahdollisimman usein.

Suklaista tämähetkinen lemppari on Rhythm108:n Roasted Almond butter -suklaalevy sekä Vegan Delightsin Hazelnut -patukka (kuvassa). Harmillisesti näitä täyteläisiä, ruotsalaisia suklaita taitaa saada vain pian säppiin menevästä Hesarin Vegekaupasta. Myös Brunbergin Tauko-suklaapatukka kaura-omena on herkku, vaikka se kuulostaa ankealta terveyssuklaalta. Ritter Sportin uutuuksissa on myös hyviä makuja.  Jos joskus harvoin ostan hedelmäkarkkipussin, se on todennäköisimmin Fazerin Tutti Frutti Forest Animals -uutuus.

Oddly Goodin tai siis Valion paras v-herkku on Dreamy Lemon -rahka, joka on juuri nimensä mukainen.

Suolaiset herkut

Oikian Oatis-vuustokauranaksut ovat makuun parempia kuin Taffelin Zuustosnacksit. Oikian pussi on just sopivan pieni. Ei ole mikään uutuus, mutta en keksinyt muuta tämän otsikon alle.

Ravintolat Helsingissä

Suren kahviloista Greenbaken lisäksi vieläkin Sturenkadulla sijainneita Tartinea ja Rakastan-kahvilaa sekä Iso-Roban Animaa. Rip Eggs Benedict-leipä.  Ehkä kahviloista lemppari on vielä pystyssä oleva, alkuperäinen Rakastan-kahvila, mutta se on niin kaukana kotoa, että ei sinne tuli juuri mentyä.

Lemppari lounaspaikka on Hakaniemen kauppahallin Lohtu. Lemppari ravintola Helsingissä juuri nyt on Thai Vegan Kitchen, josta tulee otettua safka aina mukaan. Sisällä on aina pieni, joskin hallittu kaaos. Maut siellä ovat vain niin kertakaikkisen täydellisiä. Tilaan melkein aina Beyond Meat Pad Kha Phraun tai Laab Pea protein -salaatin.

Lemppari hampurilaiset saa nyt (ja aina?)  Bun2Bunista. Rakastan pizzaa, mutta syön sitä aika harvoin. Putte’s-ravintolan valkoinen Funghi-sienipizza on oma suosikki juuri nyt. Tilaan kotiin ja lorautan päälle tryffeliöljyä. Antto Melasniemen ravintolan ja Ville Valon mielikuvitukselliset yhteistyöpizzat (esim. unikonsiemeniä päällä) Ouja-laatikossa oli kans hyviä, harmi että niitä ei enää saa Putte’sista.

Vielä kokeilematta

En ole vielä käynyt Hermannin piirakkaleipomossa tai kokeillut Sävelen lihapulla-annosta, joka kehitettiin vegaaniyhteisöjen toiveiden perusteella.

—-

Vegaanisia tuotteita ja ravintoloita (tai niiden annoksia) tulee ja menee, mutta ilmestyyhän myös uusia tilalle. Ainakin tällä hetkellä.