”Why can’t you see me, everyone else can”, kysyy maailman popartistien ykkönen Beyoncé uudella, Jenkeissä lauantaina julkaistulla videopläjäyksellään nimeltä Lemonade. Lemonade on samalla Beyoncén uusin albumi.

Kysymys on osoitettu hänen aviomiehelleen Jay-Z:lle, joka saa melko kylmää kyytiä uusissa kappaleissa. Lemonade on kuin pitkä päiväkirjamerkintä tai terapiaistunto vaikeassa suhteessa elävältä naiselta. Nyt ollaan tultu kauas Crazy in lovesta.

Välillä Beyoncé anoo miestään palaamaan ja rakastamaan vaimoaan, seuraavassa hetkessä hän tanssii kadulla keltaisessa designer-mekossa voimaantuneena naisena hakaten samalla pesarilla autoja. Hän antaa Lemonadessa myös viimeisen varoituksen samalla kun heittää vihkisormuksensa mäkeen. ”If you try that shit again, you are gonna lose your wife.”

Lemonaden kappaleet käsittelevät myös mustien kulttuuria ja historiaa sekä artistin suhdetta omiin vanhempiinsa. Lisäksi videolla esiintyy hänen tyttärensä Blue Ivy.

Lemonade on osin ”hohtomaisen” ahdistava, mutta hienolla tavalla taiteellinen ja luova. Kaikista vaikuttavimmat kohdat ovat Beyoncén kuiskatut, kiihkottomat tunnustukset ja ajatukset, joista monet hän esittää aviomiehelleen. Nämä raa’at yksityiselämän tunnustukset sekä jumalatarmaisen naisen esille tuoma haavoittuvuus ja ahdistuneisuus tuntuvat todella aidoilta. Uskon kaiken, mitä Beyoncé Lemonadessa sanoo.

Mieleen muistuu parin vuoden takainen hissikahakka, jossa Beyoncén siskon Solangen väkivaltainen raivonpurkaus Jay-Z:tä kohtaan tallentui valvontakameralle. Kolmikko poistui hissistä pokerinaamoina, eikä kukaan osallisista kommentoinut outoa välikohtausta. Tuolloin lehdissä spekuloitiin Jay-Z:n pettäneen vaimoaan, minkä epäiltiin saaneen Solangen nyrkit syyhyämään. Lemonaden sanoma näyttää vahvistavan spekulaatiot, vaikka julkkisten yksityiselämän käänteillä ei sinänsä ole merkitystä. Olen vain vahvasti sitä mieltä, että kun ihminen on aivan paskana, hänen taiteensa todennäköisesti paranee.

Lemonade on mielestäni hieno teos, mutta myös yllättävä veto aina hymyilevältä ja perfektionistilta vaikuttavalta Single Ladies –naiselta, joka on pitänyt yksityiselämänsä omana tietonaan. Video nimi Lemonade viittaa ilmeisesti sanontaan when life gives you lemons, make lemonade. Ja Beyoncéhan teki oikein napakan makuista limpparia, jossa on reilusti aitoa sitruunaa.

Katsoin itse Lemonaden surullisenkuuluista Tidalista, jota voi kokeilla kuukauden ilmaiseksi.