Olen toista kertaa vaatelainaamo Vaatepuun jäsen. Tähän postaukseen aion koota kuusi kuukautta kestävän jäsenyyden kaikki lainakerrat, asujen arvot sekä muita huomiota.

Liityin jäseneksi, koska en halua ostaa ainakaan uusia juhlavaatteita ja olisi kiva kokeilla erikoisiakin kledjuja, jotka jäisivät kokeilematta, jos joutuisin hankkimaan ne itselle. Hankin M-jäsenyyden, joka maksaa 280 euroa ja oikeuttaa lainaamaan 1-2 viikon välein 200 pisteen arvosta vaatteita puolen vuoden ajan. Vaatepuu on pisteyttänyt vaatteensa niiden arvon mukaan. Asioin pääsääntöisesti Helsingin Vaatepuussa, vaikka avasin jäsenyyteni Järvenpään liikkeessä.

Lisätietona vielä se, että käytän useimmiten kokoa S/36 ja olen 162 senttiä pitkä.

Mekko ristiäisiin & Marimekkoa juhliin töihin

Lainakerta NRO: 1.
Laina-aika & paikka: Järvenpää, 9. marraskuuta 2019.
Lainat: Mirkka Metsolan Meadow-mekko,  Marimekon musta collegemekk0  ja kumista tehdyt Myrsky/Myrsky-korvakorut.
Lainan arvo yhteensä: n. 320 euroa.

Järvenpään Vaatepuu on auki myös lauantaisin (klo 10-14), toisin kuin Helsingin. Minulla oli tarve löytää kaksi asua samalle päivälle. Valitsin ristiäisiin Mirkka Metsolan karkkivärisen mekon (ei kokoa) ja tohtorijuhlien saunavastaanotolle Marimekon mustan, lyhythihaisen collegemekon (XS). Marimekko-mekkoa en päätynyt käyttämään, mutta aion pukea sen töihin. Metsolan mekkojen hinnat liikkuvat muutamissa sadoissa euroissa, Marimekon trikoomekot noin sadoissa. Lisäksi valitsin pitkät, roikkuvat ja mustat HangOn!-korvakorut, joiden hinta uutena on 20 euroa.  Molemmat mekot voi pestä pesukoneen käsipesu/hienopesuohjelmalla.  Jotkut vaatteet vaativat pesulapesun. Vaatepuulaiset saavat SOL-pesuloista -20%.


Juhlatopit yhtiökokousillalliselle

Lainakerta NRO: 2.
Laina-aika & paikka: Helsinki, 21. marraskuuta 2019.
Lainat: Andiatan juhlatoppi ja Katri Niskasen juhlatoppi
Lainan arvo yhteensä: n. 450 euroa (maksoin +5 euroa)

Lainasin perheyrityksemme Garden by OLO -ravintolassa pidettyä yhtiökokousillallista varten kaksi toppia, koska en osannut niitä sovittaessani päättää, kumpi toimisi tekonahkahousujeni kanssa paremmin. Lainasin vaatteet vain pari päivää ennen tilaisuutta. Valitsin Andiatan mustan topin (koko 38) ja Katri Niskasen kultaisen paljettitopin (artikkelin pääkuva). Päädyin käyttämään –yllätys, yllätys –mustaa. Andiatan ja Niskasen juhlatoppien hinnat liikkuvat noin kahdessa ja puolessa sadassa eurossa. Jouduin maksamaan 5 euroa lainatessani, sillä Andiata oli pisteytetty 150 ja Niskanen 75. Lainat ylittivät 25 pisteellä lainarajani (200 pistettä käytössä /lainakerta). Hintaa tulee myös pesulamaksuista, sillä molemmat vaativat kuivapesun. Vaatepuulla on diili SOL-pesulapalveluiden kanssa, jolloin Vaatepuun vaatteiden pesettämisestä saa -20% alen. Andiatan kemiallinen pesu maksoi alen kanssa 12,5 euroa.

Välikommentti: käsitykseni Suomi-muodista

Joka kerta kun menen lainaamaan, ajattelen, että en kyllä löydä mitään. Suurin osa Vaatepuun vaatteista on minulle epäsopivia joko kooltaan tai tyyliltään. Alkuahdistuksien jälkeen olen kuitenkin aina löytänyt jotain. Lisäksi olen löytänyt esimerkiksi Katri Niskasen vaaatteet. Hän on melkein yksin ollut vastuussa käsitykseni muuttamisesta Suomi-muodista. No ehkäpä muutama some- ja lehtiartikkeli  on myös käsitystäni modernisoinut (esim. Ella Boucht, Sasu Kauppi, Anni Ruuth, Mirkka Metsola jne.).

Suomalaisten suunnittelijoiden kädenjälki persoonallista, haluttavaa, kansainvälistä ja näyttävää. Ei tylsää, säkkimäistä ja mahdollisimman huomaamatonta. Ilman Vaatepuuta olisin tuskin koskaan päätynyt pukeutumaan esim. Niskasen ja muiden kotimaisten suunnittelijoiden ihaniin ja laadukkasiin vaatteisiin. En myöskään enää ajattele, että esimerkiksi Andiatan vaatteet  sopisivat vain varttuneille ja varakkaille Eiran naisille tai Ruotsin prinsessalle. Vaatepuu on helppo tapa lähestyä kotimaisia laatumerkkejä.

 

Punaisen topin metsästys ja arkivaatteet

Lainakerta NRO: 3.
Laina-aika & paikka: Helsinki, 4. joulukuuta 2019.
Lainat: R/H Magic Sweater  / Andiatan kukkatoppi
Lainan arvo yhteensä: n. 255e

R/H:n Magic-paidat ovat jo jonkinlainen klassikko. Lainamani collari maksaa uutena 135 euroa. Andiatan juhlava toppi maksanee varmaankin jotain 12o euroa. Kolmannella lainauskerralla metsästin punaista paitaa erästä seminaaria varten. En kuitenkaan löytänyt sellaista.  Punaiset yläosat olivat joko liian juhlavia tai liian arkisia. Lainasin siis huvin vuoksi  arkikäyttöön R/H-collegen ja pikkujouluja varten varuiksi sini-valkoisen Andiatan hihattoman kukkapaidan.

 

Jouluista päällepantavaa: murhanhimoinen pingviinineule mysteerimerkiltä

Lainakerta NRO: 4.
Laina-aika & paikka: Helsinki, 4. joulukuuta 2019.
Lainat: Haldin / neule
Lainan arvo yhteensä: ei tietoa

Lainasin Haldin-merkkisen neuleen, jota käytin mekkona. Neule oli koristeltu väkivaltaisilla pingviineillä ja neuleen nimi olikin ”Die Pinquin Die”. Haldin-vaatteissa on ”vedokset”, eli jokainen kappale on numeroitu. Kaikki on tehty ylijäämästä ja koko tuotto menee  Pentti Linkolan perustamalle Luonnonperintösäätiölle. Merkillä on ihan sairaan ärsyttävät ja kuvastoltaan creepyt nettisivut, josta on vaikea löytää mitään. ”Nose hair in paradise” -linkin takaa sentään löytää jotain tietoa.  Haldin-vaatteita on melko mahdotonta löytää koko netistä. Mielestäni tämmöinen hankaluus ei tuo tänä päivänä lisäarvoa merkille. Neule oli ihanaa villaa ja erittäin mukava päällä. Kuviointi kävi minulle jouluvaatteesta, sillä olen ateisti. Lol ehkä.

Välikommentti: Nyt ärsyttää

Vaatteiden palauttaminen on kaikista ärsyttävintä. Juhlapyhät humahtivat ohi ja unohdin palauttaa vaatteen ajallaan. En tykkää siitä, että täytyy ravata (jos kahden viikon välein keskustassa käymistä voi sanoa ravaamiseksi) Vaatepuulla ees-taas. Jos konsepti kasvaa isoksi, toivon, että käyttöön otetaan esim. jonkinlainen uudelleenkäytettävä palautusboksi, jonka voi lähettää mistä vaan. Tuntuu tylsältä aina fyysisesti mennä paikan päälle, varsinkaan jos ei ole aikaa jäädä samalla sovittelemaan vaatteita.